Ministar Delić: Uskoro realizacija Programa podrške energetski siromašnim domaćinstvima

 • 25.05.2023.
 • Ministar Delić: Uskoro realizacija Programa podrške energetski siromašnim domaćinstvima

  Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić sastao se danas s predstavnicima Delegacije EU kako bi razmotrili najefikasniji model realizacije Programa podrške energetski siromašnim domaćinstvima, programa podrške Europske unije Bosni i Hercegovini s ciljem ublažavanja negativnog socio-ekonomskog utjecaja energetske krize koji se, kroz tekući transfer, doznačava drugim nivoima vlasti i fondovima.

  Transfer za podršku u oblasti socijalne politike vrijedan je kupno 64.534.646,00 KM, a bit će raspoređen shodno Programu utroška sredstava najugroženijim domaćinstvima na području Federacije BiH.

  Kako je ministar Delić istakao tokom sastanka, sredstva su doznačena Ministarstvu finansija FBiH, a Ministarstvo za rad i socijalnu politiku pripremilo je Program utroška sredstava koji će biti razmatran na jednoj od narednih sjednica Vlade Federacije.

  -Kako bi provelo realizaciju ovog programa, Ministarstvo za rad i socijalnu politiku, spremilo je Program utroška sredstava koji Vlada FBiH treba usvojiti na nekoj od narednih sjednica, a nakon čega će Ministarstvo moći potpisati sporazume sa lokalnim samoupravama i na koncu raspisati Javni poziv. Važno je naglasiti da je potpisivanje sporazuma o saradnji na realiziranju mjera podrške između jedinica lokalne samouprave (općina i gradova) i Federalnog ministarstva osnovni preduslov za raspodjelu sredstva s pozicije ovog tekućeg transfera, kao i za provedbu svih drugih neophodnih aktivnosti vezanih za provedbu navedenih mjera podrške siromašnim domaćinstvima - pojasnio je ministar.

  Gianluca Vannini, šef odjela društvenog razvoja i civilnog društva Delegacije EU u BiH istakao je opredjeljenje EU da doprinese realizaciji ovog Programa podrške.

  -Naš cilj je da se ovaj Program realizuje najefikasnije moguće i da pomoć stigne doista do onih najugroženijih, onih koji, kako se to kaže, spajaju kraj s krajem - kazao je Gianluca Vaninni.

  Osim o realizaciji ovog Programa podrške, ministar Delić i predstavnici DEU razgovarali su i o prioritetnim projektima i aktivnostima Ministarstva za rad i socijalnu politiku u tekućem mandatu, a kao fokus za taj period ministar je istakao izradu socijalnih karata i daljnju digitalizaciju baze korisnika socijalnih usluga Ministarstva, što su predstavnici Delegacije pozdravili kao korake koji će znatno unaprijediti oblast socijalne politike, programskih politika u segmentu socijalne zaštite, kao i njihovog usmjeravanja do onih kojima je socijalna podrška najpotrebnija, a koje sistem socijane zaštite zbog nedovoljno razvijenih baza podataka trenutno ne prepoznaje, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.