Ministar Delić ukazao na značaj izrade Strategije demografskog oporavka i razvoja FBiH

 • 14.09.2023.
 • Ministar Delić ukazao na značaj izrade Strategije demografskog oporavka i razvoja FBiH

  Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić prisustvovao je danas u Sarajevu zvaničnom početku rada Radne grupa za izradu Strategije demografskog oporavka i razvoja Federacije BiH.

   

  Radna grupa okuplja predstavnike javnih institucija koje upravljaju procesima i podacima, domaće i međunarodne stručnjake iz oblasti demografije, a podrška ovoj radnoj grupi i Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike je Populacijski fond (UNFPA), kao i Međunarodna organizacija za migracije UN-a u BiH (IOM), saopćeno je iz ovog ministarstva.

   

  - Mi smo, kako kažu mnoga istraživanja, nacija koja najbrže nestaje u Europi. Shvatite ovaj zadatak kao posljednju priliku da zaustavimo trend nestajanja, da opstanemo. Vodite se tom mišlju prilikom pripreme ovog dokumenta. Nije nam cilj donijeti Strategiju da bismo mogli reći da smo nešto uradili. Cilj nam je da ovaj dokument ponudi odgovore koji su nam potrebni, mjere i populacione politike koje će omogućiti oporavak, a onda i razvoj Federacije - poručio je ministar Delić članovima radne grupe koja će narednih sedam mjeseci raditi na pripremi ovog dokumenta.

   

  Željko Blagojević iz Populacijskog fonda UN-a u BiH istakao je da je grupa sačinjena od predstavnika različitih sektora jer je cilj kroz multidisciplinarni pristup pokušati pronaći rješenje ovog gorućeg problema smanjenja populacije.

   

  - U takvoj smo situaciji da više ne govorimo o popravljanju situacije, nego o mogućnostima da zadržimo postojeće stanje, što će sigurno, samo po sebi biti uspjeh i temelj da krenemo raditi na održivim populacijskim politikama - rekao je Blagojević.

   

  U uvodnim obraćanjima članovi Radne grupe iskazali su spremnost da se tokom izrade ovog dokumenta donesu najbolji prijedlozi i mjere za oporavak Federacije BiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.