Ministar Delić u Gradačcu razgovarao o zahtjevima građana s protesta prošlog mjeseca

 • 14.09.2023.
 • Ministar Delić u Gradačcu razgovarao o zahtjevima građana s protesta prošlog mjeseca

  Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić sastao se s gradonačelnikom Gradačca Edisonom Dervišagićem i ministrom za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona Fadilom Alićem. Sastanku su prisustvovale direktorica Centra za socijalni rad Gradačca i predstavnice nevladinog sektora, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

   

  Sastanak je održan na inicijativu gradonačelnika Dervišagića, a povodom zahtjeva podnesenih Gradu tokom i nakon protesta održanih u Gradačcu nakon ubistava 11. augusta ove godine.

   

  U saopćenju Ministarstva navode da su doneseni zajednički zaključci koji se odnose na jačanje kapaciteta Centra za socijalni rad Gradačca i njegovo osnaživanje, te uspostavljanje plana intervencija u slučajevima nasilja u porodici. Također, dogovoreno je i ažuriranje postojećeg Protokola za postupanje u slučajevima porodičnog nasilja, te intenzivniji rad sa policijom i centrima za socijalni rad.

   

  Kada je riječ o osnivanju sigurne kuće na području Gradačca dogovoreno je da se uradi studija opravdanosti ovakvog projekta. Ukoliko studija pokaže da je osnivanje sigurne kuće opravdano, predstavnici vlasti usaglasili su se da će ona biti podržana i finansirana iz budžeta svih nivoa vlasti.

   

  Ministar Delić istakao je da na prostoru Tuzlanskog kantona postoji sigurna kuća koja može odgovoriti zahtjevima i potrebama koje Kanton trenutno ima. Dodao je da Federalno ministarstvo podržava rad sigurnih kuća, te da je plan da se one od sljedeće godine iz budžeta Ministarstva finansiraju kroz tekuće transfere umjesto dosadašnjih javnih poziva.

   

  - Nastojimo obezbijediti sigurno i stabilno finansiranje i rad svih pet sigurnih kuća u Federaciji, a u prijedlogu budžeta predložili smo i povećanje s dosadašnjih 500.000 KM na milion maraka u 2024. godini. Smatram da je neophodno osigurati stabilno finansiranje i dugoročni siguran rad postojećih sigurnih kuća u Federaciji. Međutim, ako studija pokaže da treba osnivati sigurnu kuću u Gradačcu, ona će naravno biti prepoznata od Ministarstva, kao i sve ostale u FBiH – rekao je ministar Delić.

   

  Resorni kantonalni ministar i gradonačelnik Gradačca govorili su ou već poduzetim mjerama, te istakli da će nastaviti sarađivati s predstavnicima građana i nevladinog sektora s ciljem uspostavljanja boljih i kvalitetnijih planova za prevenciju i intervenciju kod nasilja u porodici.

   

  Tokom ove posjete, ministar Delić je posjetio Centar za socijalni rad Gradačac i sigurnu kuću u Tuzli.

   

  Ministar je naglasio da je cilj zajedno na svim nivoima vlasti raditi na jačanju sistema socijalne zaštite. Također, potrebno je insistirati na interresornom djelovanju svih direktno i indirektno povezanih segmenata društva, od socijalne zaštite do policije, tužilaštva, sudova, te neizostavno obrazovnog i zdravstvenog sistema kako bi na adekvatan način mogli raditi na prevenciji nasilnog ponašanja, a kako ne bi završilo smrtnim ishodom kao u Gradačcu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.