Ministar Delić: S ponosom predstavljamo aplikaciju e-Porodilja koja omogućava online podnošenje zahtjeva - put ka lakšem ostvarivanju prava

 • 23.04.2024.
 • Ministar Delić: S ponosom predstavljamo aplikaciju e-Porodilja koja omogućava online podnošenje zahtjeva - put ka lakšem ostvarivanju prava

  Federalno ministarstvo rada i socijalne politike organizovalo je danas događaj posvećen digitalizaciji sistema socijalne zaštite. Bila je to prilika i za obilježavanje prvih 365 dana mandata resornog ministra Adnana Delića.

   

  Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike je saopćeno da je u sklopu događaja prikazan video "Pogled unazad, korak u budućnost" u kojem su predstavljene najvažnije aktivnosti Ministarstva u proteklih 365 dana, te prezentovani projekti digitalizacije, aplikacije e-Porodilja i nove redizajnirane internet stranice Ministarstva.

   

  Ministar Delić je istakao viziju razvoja sistema socijalne zaštite koja se zasniva na stvaranju inkluzivnog, pristupačnog i efikasnog sistema socijalne zaštite, te poslovnog ambijenta koji će odgovoriti na potrebe svih građana.

   

  - U proteklih godinu smo ostvarili značajan napredak na području rada i socijalne politike. Uspješno smo usvojili budžet koji jasno pokazuje smjer u kojem želimo razvijati sistem socijalne zaštite. Danas s ponosom predstavljamo i aplikaciju koja omogućava online podnošenje zahtjeva za jednokratnu podršku porodiljama od po 1.000 KM. Nakon 28 godina čekanja, usvojen je Zakon o zaštiti civilnih žrtava rata u FBiH, pružajući potrebnu zaštitu i podršku onima koji su najviše patili u tišini, a to su djeca rođena iz čina ratnog silovanja. Također, usvojen je i nacrt Zakona o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške osobama s invaliditetom u FBiH. Usvojena je i Strategija zapošljavanja u Federaciji BiH za period od 2023. do 2030. godine, koja predstavlja temeljni dokument za razvoj politika zapošljavanja – neke su od ključnih aktivnosti koje je nabrojao ministar Delić.

   

  Ministar je ukazao na jučer usvojeni Prijedlog zakona o dopunama Zakona o radu u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH koji regulira rad studenata i treba biti potvrđen i u Domu naroda.

   

  - Kada govorimo o budućim ciljevima, fokusirat ćemo se na dugoročne procese i aktivnosti. U planu nam je reforma tržišta rada zasnovana na Zakonu o posredovanju u zapošljavanju, a koja je bazirana na odvajanju evidencija aktivnih i pasivnih tražilaca posla, te izdvajanju zdravstvene zaštite iz sistema zavoda i službi za zapošljavanje – najavio je ministar Delić.

   

  U oblasti socijalne zaštite Ministarstvo teži potpunoj digitalizaciji procesa s ciljem olakšavanja pristupa socijalnim pravima i uslugama.

   

  - Osim toga, želimo rasteretiti centre za socijalni rad kako bi se mogli baviti prevencijom devijantnih oblika ponašanja u društvu, prvenstveno jačanjem porodica kao osnovne ćelije našeg društva – naglasio je ministar Delić.

   

  Kao najvažniji dugoročni reformski ciljevi su istaknuti izrada socijalne karte, te osnivanje Porodičnog fonda FBiH.

   

  - Vjerujemo u naše partnere i uvjereni smo da zajedno možemo ostvariti ove ambiciozne ciljeve koji će doprinijeti oporavku našeg društva - kazao je ministar Delić.

   

  Rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u BiH Ingrid Macdonald je istakla da UN ulažu više od 11,5 miliona KM u inicijative u oblasti rada i socijalne politike diljem FBiH u periodu 2023. do 2026. godine.

   

  - Naša snažna partnerska saradnja s Ministarstvom rada i socijalne politike FBiH donijela je važne uspjehe, pokazujući transformacijsku moć saradnje. Od pionirskog razvoja Ekonomije brige do implementacije vitalnih programa poput 65 miliona KM subvencija Evropske unije za energetsko siromaštvo kroz koje je podržano više od 150.000 porodica. Naši zajednički napori ističu nepokolebljivu posvećenost inkluzivnosti i socijalnoj pravdi. Gledajući unaprijed, očekujemo jačanje naših zajedničkih napora kroz mandat Ministarstva s fokusom na najranjivije u društvu kako bismo osigurali da ne budu zapostavljeni - rekla je Macdonald.

   

  Šef Odjela za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH Gianluca Vannini obratio se na skupu uime šefa Delegacije EU u BiH ambasadora Johanna Sattlera.

   

  - Potrebne su nam reforme koje bi omogućile pristup socijalnoj zaštiti i sigurnosti zasnovanoj na potrebama, posebno jer je zemlja na putu evropskih integracija. U tom pogledu pojačano korištenje digitalnih alata za socijalnu zaštitu i koordinaciju socijalne sigurnosti ima mnoge prednosti – kazao je Vannini.

   

  Prisutnim se obratila i Ajna Jusić, prepoznatljivo lice borbe za prava Zaboravljene djece rata, koja je nedavno dobila Međunarodnu nagradu za žensku hrabrost u Bijeloj kući u Washingtonu. Ona je istakla važnost usvojenog Zakona o zaštiti civilnih žrtava rata.

   

  - Zakon o civilnim žrtvama rata u Federaciji BiH, kao i Brčko Distriktu, presedan su na međunarodnom nivou jer su pravno prepoznali kategoriju djece rođene iz čina ratnog seksualnog nasilja. Ovaj zakon dolazi tri decenije poslije rata, što je itekako dug period nevidljivosti, ali danas predstavlja pravnu zaštitu djece rođene zbog rata. Udruženje Zaboravljena djeca rata hrabro nastavlja put implementacije zakona i uživanja ljudskih prava - naglasila je Ajna.

   

  Danas je predstavljena i aplikacija e-Porodilja koja je dizajnirana u svrhu realiziranja jednokratne podrške porodiljama za svako novorođeno dijete u Federaciji BiH u 2024. godini. Za ovu natalitetnu mjeru obezbijeđeno je 16 miliona KM budžetskih sredstava, odnosno po 1.000 KM za svako novorođeno dijete u ovoj godini.

   

  - Aplikacija e-Porodilja omogućava brzu prijavu za jednokratnu podršku roditeljima novorođenčadi, bez potrebe za papirima i stajanjem u redovima. Automatizovani procesi verifikacije osiguravaju tačnost informacija i ubrzavaju proces obrade zahtjeva - istaknuto je danas.

   

  Ministar Delić naglasio je da se na ovaj način želi olakšati majkama, odnosno roditeljima da zahtjev za podršku podnesu iz udobnosti svoga doma.

   

  - Proces prijave je jednostavan, podnosilac zahtjeva se jednostavno registruje i unosi osnovne informacije. Uz unošenje osnovnih podataka, potrebno je samo priložiti sken ili sliku potvrde o bankovnom računu - pojasnio je ministar Delić, istakavši da će uskoro biti spremna i Uredba po osnovu koje će se realizirati ova mjera podrške majkama.

   

  Danas je predstavljena i redizajnirana internet stranica Ministarstva, sada pristupačnija za sve građane, uključujući osobe s invaliditetom.

   

  - Nova web stranica je svojevrstan one-stop shop za ostvarivanje prava i usluga iz socijalne zaštite. U bliskoj budućnosti planiramo omogućiti online apliciranje za ostvarivanje prava iz oblasti socijalne zaštite. Kroz verifikovani digitalni profil, građani će moći jednostavno podnijeti zahtjev za prava i usluge, bez suvišne birokratije i odlaska u službe ili centre. Sva prava će biti dostupna na jednom mjestu putem naše web stranice - kazao je ministar Delić.

   

  Stranica je u fazi finalnog testiranja i unosa sadržaja, te će uskoro biti javno dostupna za korištenje. Svoju punu funkcionalnost stranica će imati kada se u nju integrišu sva prava i usluge koji proizilaze iz zakonskih propisa koji regulišu socijalnu zaštitu, te kada svi njeni servisi budu povezani sa servisima relevantnih institucija.

   

  Federalno ministarstvo rada i socijalne politike proces digitalizacije radi u saradnji sa Razvojnim programom UN-a u BiH (UNDP).