Ministar Delić s menadžmentom BH Telecoma razgovarao o mogućnostima za fleksibilnije procedure zapošljavanja u javnim preduzećima

  • 29.03.2024.
  • Ministar Delić s menadžmentom BH Telecoma razgovarao o mogućnostima za fleksibilnije procedure zapošljavanja u javnim preduzećima

    Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić održao je sastanak s menadžmentom BH Telecoma. Kako je saopćeno iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, fokus razgovora bio je na izazovima s kojima se BH Telecom, kao kompanija iz javnog sektora, suočava prilikom zapošljavanja.

    - Predstavnici Uprave BH Telecoma kazali su da je zakonska regulativa kojom se reguliše zapošljavanje u javnom sektoru glavni razlog koji otežava kompaniji da održi jednaku tržišnu poziciju u odnosu na konkurenciju. Kao jedan od glavnih problema istaknuta je birokratizacija procesa selekcije kandidata i prijema u radni odnos, što usporava sam proces zapošljavanja kvalitetnih kadrova, posebno u digitalnoj eri kada mladi preferiraju brže i efikasnije procese ili odlaze na tržište zemalja EU i regije. Nadalje, istaknuto je i da ograničenja koja propisuje trenutna regulativa otežavaju BH Telecomu da privuče i zadrži kvalitetan kadar, te ih sprečava da primijene moderne modele upravljanja ljudskim resursima - navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

    S tim u vezi, iz ovog ministarstva iskazana je spremnost da se razmotre prijedlozi za izmjene zakona i uredbi kako bi se omogućilo javnim preduzećima i kompanijama s većinskim državnim vlasništvom da imaju fleksibilnije procedure zapošljavanja.

    - Ova inicijativa menadžmenta BH Telecoma ima zajednički cilj da svim javnim kompanijama koje imaju potencijala osigura fer tržišno učešće i omogući im da efikasnije upravljaju ljudskim resursima i ostvare poslovne ciljeve - saopćilo je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike.