Ministar Delić razgovarao s predstavnicima organizacija People in Need i Sumero

 • 26.05.2023.
 • Ministar Delić razgovarao s predstavnicima organizacija People in Need i Sumero

  Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić održao je danas sastanak sa predstavnicima People in Need i Sumero, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

  Kako pojašnjavaju iz ovog Ministarstva People in Need je organizacije koja u Bosni i Hercegovini djeluje već 30 godina. Nastala je kao volja i nastojanje mladih entuzijasta iz Europe koji su tokom agresije ušli u opkoljeno Sarajevo da pomognu građanima, a od tada do danas razvila se u međunarodnu organizaciju koja djeluje u dvadesetak zemalja svijeta. Već izvjesno vrijeme People in Need radi razvojne projekte u BiH, a u okviru nadležnosti Ministarstva za rad i socijalnu politiku svoju podršku usmjerili su na proces deinstitucionalizacije i omogućavanja boljih uslova života osoba sa invaliditetom.

  Na sastanku je istaknuto da je dosad ostvarena dobra saradnja sa predstavnicima sektora socijalne zaštite u Ministarstvu, a jedan od važnijih projekata na kojima su radili je i Strategija deinstitucionalizacije koja je istekla i koju treba uraditi ponovo.

  -Meni je drago da imamo interes domaćih i međunarodnih organizacija da zajedno radimo na projektima i aktivnostima koje unaprjeđuju kvalitet života bilo koje grupe građana koji su u našoj nadležnosti. People in Need i Sumero imaju dugu praksu u oblasti podrške osobama sa invaliditetom i njihovog aktivnog uključivanja u život lokalne zajednice. Njihova znanja i iskustva nama su dragocjena i vjerujem da će naše partnerstvo dovesti do realizacije konkretnih koraka kao što je, kako smo se danas dogovorili, izrada nove Strategije deinstitucionalizacije osoba sa invaliditetom i njihove inkluzije u život lokalnih zajednica - izjavio je ministar.

  Tim Jenkins, regionalni predstavnik za Zapadni Balkan organizacije People in Need, kao i njegova saradnica Sanja Lepić, iskazali su čvrsto opredjeljenje da se krene u izradu ove Strategije, te će u saradnji sa Savezom Sumero pripremiti prvi protokol koji bi trebao biti mapa puta za daljnju realizaciju i samu izradu ove sektorske strategije.

  -Ja sam tek nedavno stigao u BiH i drago mi je što nas dvojica naša putovanja počinjemo zajedno. Sretni smo što vidimo volju i opredjeljenje za saradnjom i pripremom prvih koraka u izradi Strategije koja je ključ za rješavanje pitanja zapošljavanja i drugih pitanja vezanih za izjednačavanje mogućnosti osoba sa invaliditetom sa mogućnostima ostalih građana - kazao je, između ostalog, Jenkins.

  Ministar Delić dogovorio se sa predstavicima People in Need i Sumera da u naredne dvije sedmice spreme protokol kao prvi korak u pripremi Strategije deinstitucionalizacije, što će biti smjernica Ministarstvu za daljnje korake u njenoj izradi, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.