Ministar Delić: Podršku majkama porodiljama od 1.000 KM realizirati uz minimalnu dokumentaciju

  • 01.04.2024.
  • Ministar Delić: Podršku majkama porodiljama od 1.000 KM realizirati uz minimalnu dokumentaciju

    Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić održao je danas sastanak sa direktorom Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) Almirom Badnjevićem. Kako je saopćeno iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, ovom prilikom razgovarano je o aktivnostima neophodnim za provođenje programa podrške majkama porodiljama za svako novorođeno dijete u Federaciji BiH u 2024. godini.

    - Ministar Delić je kao osnovni cilj istakao maksimalno smanjenje broja zahtjeva za dokumentacijom od podnositelja prijava, kao i realizaciju svih procesa putem službenih kanala između Federalnog ministarstva i IDDEEA-e. Direktor Badnjević izrazio je punu podršku ovom cilju, te obećao da će učiniti sve kako bi se proces podrške porodiljama pojednostavio i ubrzao - istaknuto je u saopćenju Federalnog ministarstva.

    S tim u vezi najavljeno je da će u narednim danima biti potpisani sporazumi između ovog ministarstva i IDEEA-e, a radi nastavka aktivnosti koje će omogućiti da podrška porodiljama od po 1.000 KM za svako novorođeno dijete u Federaciji uskoro počne.

    - Na sastanku su učestvovali i članovi radne grupe Federalnog ministarstva, koji rade na pripremi Uredbe po osnovu koje će se dodjeljivati ova sredstva. Prisustvovao je i član UNDP-a u BiH, koji je kazao da je prilagođavanje aplikacije, odnosno digitalnog rješenja, pri samom kraju - saopćilo je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike.