Lokmić prisustvovao manifestaciji „Dani pobjede, dani ponosa“ na Vlašiću

 • 16.09.2023.
 • Lokmić prisustvovao manifestaciji „Dani pobjede, dani ponosa“ na Vlašiću

  Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić prisustvovao je manifestaciji „Dani pobjede, dani ponosa“ na Vlašiću. Ova manifestacija, koja se održava prvi put, počela je polaganjem cvijeća na spomen parku Galica, a organizirana je u čast pripadnika Armije RBiH i jedne od njenih najvećih pobjeda, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

   

  - Obilježavanjem ovakvih manifestacija zajedno čuvamo uspomenu i kulturu sjećanja na veličanstvenu i časnu borbu Armije i MUP-a RBiH u odbrani naše domovine. Čuvena operacija Vlašić je bosanskom čovjeku i borcu vratila pobjednički mentalitet. Današnje podizanje zastave je simboličan čin sjećanja na generala Alagića, koji je isto to uradio kada je oslobođen najviši vrh Vlašića – rekao je ministar Lokmić.

   

  U saopćenju Ministarstva se navodi da je na najvišoj i najtežoj koti Vlašića Paljenik postavljena zastava RBiH, mjestu gdje je prije 28 godina Armija Republike Bosne i Hercegovine na čelu sa generalom Mehmedom Alagićem oslobodila Vlašić i ovaj dio Bosne i Hercegovine.

   

  Ovoj manifestaciji su prisustvovali brojni gosti iz političkog, vojnog i vjerskog života BiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.