Linije za kreditiranje pripreme i proizvodnje za izvoz

 • 10.09.2007.
 • U Vladi FBiH danas su premijer Federacije BiH dr. Nedžad Branković i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo sa direktorima svih preduzeća namjenske industrije u FBiH razgovarali o podršci ovoj grani u cilju njenog daljeg razvoja i izvoza njenih proizvoda na svjetsko tržište pod povoljnijim uvjetima.

  U Vladi FBiH danas su premijer Federacije BiH dr. Nedžad Branković i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo sa direktorima svih preduzeća namjenske industrije u FBiH razgovarali o podršci ovoj grani u cilju njenog daljeg razvoja i izvoza njenih proizvoda na svjetsko tržište pod povoljnijim uvjetima.

  Naglašavajući da su programski ciljevi ove Vlade vezani za razvoj i povećanje izvoza, federalni premijer istakao je potrebu da se namjenska industrija oporavi i organizuje na način koji će je na svjetskom tržištu učiniti sposobnijom i konkurentnijom.

  - U tom će cilju Vlada FBiH i u pripremi budžeta za narednu godinu podržati njen razvoj. Neophodno je da se i segmenti ove industrije organizaciono povežu, te da im se osigura finansijski servis. Investicijska banka FBiH, koja treba da preraste u razvojnu, može biti partner koji će uz Vladu omogućiti povoljniju finansijsku podršku ovoj industriji- naglasio je federalni premijer.

  Direktor Investicijske banke FBiH Ramiz Džaferović istakao je mogućnosti otvaranja kreditne linije kao podršku za pripremu i izvoz proizvoda namjenske industrije.

  Predstavnici namjenske industrije «Zraka», Igmana, Binasa, Unis Ginexa, Pretisa, BNT-a, TRZ Hadžići, i Vitezita na ovom su sastanku iznijeli poteškoće sa kojima se danas susreću u prizvodnji i izvozu. To su između ostalog loša privatizacija, razrušenost pogona, zastarjela tehnilogija, nedostatak obrtnih sredstava i neizvršene obaveze prema radnicima. Sve ovo, umnogome, otežava rad ove industrijske grane koja je uglavnom, i danas okrenuta izvozu, a koju ne prati finansijska podrška banaka i države. Bez toga se ne mogu ni ugovarati veliki izvozni poslovi.

  Dobro je da su skoro sve ove fabrike u fazi oporavka i ugovaranja izvoznih poslova, te da njihov ukupan promet i vrijednost izvoza rastu.

  Dogovoreno je da ova preduzeća zajedno sa Federalnim ministarstvom energije, rudarstva i industrije i Direkcijom za namjensku industriju sačine programe daljeg razvoja u kojem će biti neophodno pronaći rješenja za objedinjavanje određenih segmenata proizvodnje, zajednički nastup i marketing.