Kremić: Važnost jačanja regionalne saradnje na polju profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba sa invaliditetom

 • 07.04.2022.
 • Kremić: Važnost jačanja regionalne saradnje na polju profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba sa invaliditetom

  Vršitelj dužnosti direktora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Federacije BiH Riad Kremić prisustvovao je okruglom stolu o jačanju regionalne saradnje na polju profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba sa invaliditetom, te unapređenja njihovog statusa, koji je jučer i danas održan u Beogradu.  Učešće na ovom skupu bilo je na poziv Udruženja preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Republike Srbije, saopćeno je iz Fonda.

  - Ovo je prvi put da se organizuje jedan ovakav okrugli stol i zahvaljujem se predstavnicima Udruženja na pozivu, kao i predstavnicima Ministarstva i svim ostalim učesnicima na produktivnoj diskusiji i razmjeni iskustava. Vjerujem da je ovo važan korak ka jačanju regionalne saradnje na ovom polju - kazao je Kremić.  

  Ovom prilikom v.d. direktor Kremić je razgovarao s predstavnicima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, kao i s predstavnicima Nacionalne službe za zapošljavanje s ciljem razmjene iskustava, jačanja saradnje, te unapređenja položaja osoba sa invaliditetom.

  Predstavio je i rad Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Federacije BiH, te pozvao učesnike okruglog stola da učestvuju na konferenciji koju će Fond organizovati u junu ove godine.

  - Radujem se da ćemo biti u prilici da budemo domaćini konferencije koju Fond organizuje povodom 10 godina od osnivanja i rada, te da ćemo imati priliku nastaviti ovu diskusiju i razmjenu iskustava s još većim brojem učesnika. Nadam se da će ovakvi okrugli stolovi i konferencija dati niz preporuka za sve nadležne institucije kako unaprijediti status osoba sa invaliditetom - zaključio je Kremić.

  Ova posjeta i učešće na skupu dio je programskih aktivnosti radi uspostavljanja regionalne saradnje putem razmjene iskustava, koja će u narednom periodu biti proširena i na druge zemlje u regionu, saopćeno je iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Federacije BiH.