Jednak pristup svima: Deset miliona maraka za biomedicinski potpomognutu oplodnju u FBiH

 • 17.03.2022.
 • Jednak pristup svima: Deset miliona maraka za biomedicinski potpomognutu oplodnju u FBiH

  Vlada Federacije Bosne i Hercegovine osigurat će deset miliona maraka kako bi finansirala biomedicinski potpomognutu oplodnju.

  Izmjene zakona usvojene su na sjednici Vlade FBiH koja je održana u četvrtak u Mostaru, istaknuo je federalni premijer Fadil Novalić, navodeći podatak da 1.500 parova godišnje ima problem sa začećem i planiranjem obitelji.

  - Godišnje se u FBiH rodi 17.000 djece, dok 1.500 parova ima problem začeća. Taj podatak govori da je riječ o visokom postotku i da na tom polju moramo nešto napraviti – izajvio je Novalić.

  Zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji, koji je donesen 2018. godine, predviđa da kantoni financiraju tu medicinsku proceduru s obzirom da su kantoni dominantno nadležne u domenu zdravstva.

  - Ali, kada smo radili analizu, uvidjeli smo da kantoni u tom segmentu rade jako različito i nedovoljno. Stoga je Vlada FBiH odlučila usvojiti izmjene zakona čime preuzima finansiranje biomedicinske potpomognute oplodnje za što će se izdvojiti oko 10 miliona maraka godišnje - istaknuo je federalni premijer.

  Dodao je kako je cilj dovesti u jednak položaj sve bračne parove u Federaciji BiH koji imaju potrebu za biomedicinski potpomognutom oplodnjom.

  Doktorica Marina Bera, pomoćnica federalnog ministra zdravstva, kazala je kako različit pristup ovom problemu u različitim kantonima doveo do nejednakosti među građanima.

  - Temeljem analize utvrđeno je da je u nepunoj prošloj godini 289 djece rođeno iz postupaka biomedicinski potpomognute oplodnje. To je jako značajno. To je 289 osmijeha, 289 djece koja će za nekoliko godina krenuti u školu i činiti oko 20 novih razreda – naglasila je Bera.

  Napomenula je i to kako je u prošloj godini Povjerenstvo za biomediniski potpomognutu oplodnju sagledalo situaciju za skladištenje stanica i tkiva kod osoba kojima zbog određenih kroničnih ili malignih bolesti prijeti sterilitet, navodeći kako je ovim izmjenama zakona sada omogućeno i čuvanje spolnih stanica te njihovo skladištenje.