Jajce kandidat za Listu svjetske baštine UNESCO-a

  • 27.11.2007.
  • Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, federalni ministar prostornog uređenja mr. Salko Obhođaš, član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH prof. dr. Dubravko Lovrenović i delegacija općine Jajce su se u sjedištu UNESCO-a u Parizu sastali s generalnim direktorom UNESCO-a Koichirom Matsuuraom, nakon čega je slijedila i ceremonija otvaranja izložbe "Jajce - kraljevski grad", koja se organizira u sklopu aktivnosti nominacije srednjovjekovnog grada Jajca za upis na Listu svjetske baštine UNESCO-a.

    Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, federalni ministar prostornog uređenja mr. Salko Obhođaš, član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH prof. dr. Dubravko Lovrenović i delegacija općine Jajce su se u sjedištu UNESCO-a u Parizu sastali s generalnim direktorom UNESCO-a Koichirom Matsuuraom, nakon čega je slijedila i ceremonija otvaranja izložbe "Jajce - kraljevski grad", koja se organizira u sklopu aktivnosti nominacije srednjovjekovnog grada Jajca za upis
    na Listu svjetske baštine UNESCO-a.

    Generalni direktor UNESCO-a je naglasio da su velike šanse da grad Jajce sa svojim kulturno-historijskim i prirodnim naslijeđem, nakon historijske jezgre Mostara sa Starim mostom, te mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, bude uvršten na UNESCO-vu Listu svjetske baštine. Rekao je da su s velikom radošću dočekali uvrštenje ova dva bh. spomenika na listu UNESCO-a, da je BiH na dobrom putu da na Listu UNESCO-a upiše i treći, ali i da se još neki spomenici, poput Sarajeva - kao jedinstvene raskrsnice kultura, špilje u Vjetrenici, te historijskog gradskog jezgra Počitelja, nalaze na listi potencijalnih kandidata.