Grahovac i Hečo sa predstavnicima "Mittal Steela": Pronaći kompromisno rješenje

 • 31.07.2007.
 • Zamjenik premijera i ministar za kulturu i sport u Vladi FBiH Gavrilo Grahovac, koji po ovlaštenju zamjenjuje federalnog premijera u odsutnosti, danas je razgovarao sa generalnim direktorom Mittal Steela M. K. Srinivasanom i predstavnikom kompanije za odnose sa BiH institucijama Seidom Kapetanovićem.

  Zamjenik premijera i ministar za kulturu i sport u Vladi FBiH Gavrilo Grahovac, koji po ovlaštenju zamjenjuje federalnog premijera u odsutnosti, danas je razgovarao sa generalnim direktorom Mittal Steela M. K. Srinivasanom i predstavnikom kompanije za odnose sa BiH institucijama Seidom Kapetanovićem.

  Povod ovom sastanku u sjedištu Vlade FBiH, kojem je prisustvovao i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo, je još uvijek nepostignut dogovor menadžmenta i Sindikata ove kompanije oko najniže cijene rada, zbog čega je za sutra najavljen generalni štrajk.

  Predstavnici Mittal Steela upoznali su članove Vlade FBiH da je menadžment kompanije u pregovorima sa Sindikatom ponudio najnižu cijenu rada od 2,18 KM i da je to maksimalan iznos koji kompanija u ovoj situaciji, bez posljedica za poslovanje i rentabilnost proizvodnje, može podnijeti, što su pokazale i do sada izvršene analize.

  Gavrilo Grahovac i Vahid Hećo naglasili su potrebu da se sa predstavnicima Sindikata postigne kompromisno rješenje kako ne bi došlo do najavljenog generalnog štrajka radnika i obustave proizvodnje što bi i za kompaniju i za radnike imalo neželjene posljedice.

  Predloženo je menadžmentu kompanije da, u analizi troškova poslovanja, u obzir uzmu i najavljene Vladine izmjene Zakona o dobiti, Zakona o dohotku i Zakona o doprinosima koje će u znatno povoljniji položaj dovesti i ovu kompaniju kao izvoznika.

  S druge strane, predstavnicima Sindikata Mittal Steela se sugeriše da izvrše dodatnu analizu svojih zahtjeva i njihovo usklađivanje sa realnim mogućnostima kompanije.