FZZZ: U prošloj godini uz podršku ovog zavoda registrovano više od 2.100 malih biznisa

 • 09.02.2024.
 • FZZZ: U prošloj godini uz podršku ovog zavoda registrovano više od 2.100 malih biznisa

  Iz Federalnog zavoda za zapošljavanje saopćeno je da je tokom 2023. godine ovaj zavod realizirao tri programa sufinansiranja samozapošljavanja kojima je podržano pokretanje poslovnih djelatnosti, odnosno registracija biznisa za mlade, žene, demobilisane borce, ali i ostale kategorije nezaposlenih osoba. Riječ je o programima sufinansiranja samozapošljavanja Start up 2023, „Start up - Druga prilika“ 2023, te sufinansiranja samozapošljavanja u oblasti poljoprivrede 2023.

   

  U okviru ovih programa, navode u saopćenju Zavoda, zaključen je 2.141 ugovor s nezaposlenim osobama koje su uz finansijsku podršku registrovale svoj poslovni subjekt. Najviše poslovnih subjekata je otvoreno u djelatnostima poljoprivrede, trgovine i prerađivačke industrije.

   

  U okviru novoosnovanih poslovnih subjekata, ističu iz Zavoda, sufinansirano je dodatno zapošljavanje 333 osobe, te su ovim programima obuhvaćene 2.474 osobe, i to 55 posto muškaraca i 45 posto žena, a u tu svrhu su ugovorena sredstva u iznosu od 16,8 miliona KM. Posmatrajući dobnu strukturu osoba zaposlenih kroz ove mjere mladih je 28 posto, koliko je i osoba od 30 do 40 godina, dok je starijih od 40 godina 44 posto.

   

  - Analizirajući period nezaposlenosti, 49 posto osoba su prije pokretanja biznisa bile nezaposlene duže od 12 mjeseci, a u prosjeku 42 mjeseca, što ukazuje na činjenicu da skoro polovina obuhvaćenih osoba spada u dugotrajno nezaposlene osobe čija je nezaposlenost prekinuta zahvaljujući mjerama Federalnog zavoda za zapošljavanje – navode u saopćenju Zavoda.

   

  Iz Federalnog zavoda za zapošljavanje navode da nastavljaju sa realizacijom mjera aktivne politike zapošljavanja, te će u ovoj godini objaviti nove javne pozive za učešće u programima čiji je cilj podsticanje samozapošljavanja, odnosno pokretanje malih biznisa.