FUZIP: Početak rada novog sistema za prekograničnu kontrolu roba u FBiH

  • 24.05.2023.
  • FUZIP: Početak rada novog sistema za prekograničnu kontrolu roba u FBiH

    Federalna uprava za inspekcijske poslove saopćila je da granični inspektori, kao i privredni subjekti (uvoznici i špediterske kuće), koji obavljaju prekogranični promet roba, od ovog mjeseca u svakodnevnom poslovanju, uz podršku USAID-a, počinju koristiti novi savremeni sistem za prekograničnu kontrolu roba (BIMS). 

    Kako je saopćeno iz FUZIP-a, najvažnije funkcionalnosti novog sistema omogućit će preciznije upravljanje najavljenim zahtjevima uvoznika i špediterskih kuća, zatim standardizaciju i automatizaciju unosa podataka iz zahtjeva, kao i automatizaciju obračuna naknada koje plaćaju subjekti nadzora. Također, omogućit će i potpuno administriranje pojedinačnih zahtjeva, uz jednostavnije praćenje statusa   predmeta, kao i napredne statističke i analitičke mogućnosti izvještavanja, povećan nivo razmjene informacija (podataka) sa drugim organima i institucijama vlasti, te unapređenje sigurnosti sistema i podataka.

    - Nova digitalna rješenja će u značajnijoj mjeri unaprijediti i olakšati rad federalnim graničnim inspektorima koji ulažu ogroman napor kako bi kontrole u prekograničnom prometu roba u BiH bile  efikasne i u skladu sa zakonom. Ovo dodatno doprinosi bržem, transparentnijem, sigurnijem i povoljnijem pružanju usluga privrednim subjektima – ističu iz FUZIP-a.

    Napominju da se nastavlja uspješna saradnja i u provedbi USAID-ovog projekat “E-uprave”, te da se u ovoj godini očekuje i završetak razvoja novog sistema za upravljanje inspekcijskim nadzorom (“E-inspektor”).