FMON: Obilježavanje Dana nauke/znanosti u FBiH

 • 08.12.2023.
 • Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti obavještava da će povodom obilježavanja Dana nauke/znanosti u Federaciji BiH u ponedjeljak (11.12.2023. godine) u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu (ul. Hamdije Čemerlića br. 2), s početkom u 11:00 sati, biti održana svečana sjednica Savjeta za nauku, na kojoj će biti proglašeni laureati federalnih nagrada za nauku za 2023. godinu.

   

  Iz Ministarstva navode da će ovo najviše priznanje za izuzetno značajna naučna dostignuća u FBiH primiti devet naših naučnika, i to u četiri kategorije: Nagrada za životno djelo, Godišnja nagrada za mlade istraživače (dvije nagrade, za dvije naučne oblasti – Biotehničke nauke i Biomedicina i zdravstvo), Godišnja nagrada za popularizaciju i promociju nauke, te Godišnja nagrada za nauku (pet nagrada, za pet naučnih oblasti – Tehničke nauke, Biomedicina i zdravstvo, Prirodne nauke, Biotehničke nauke i Humanističke nauke). Također, ovom prilikom bit će dodijeljeno i Posebno priznanje za popularizaciju nauke i promociju BiH na domaćem i međunarodnom planu.

   

  Napomena: Izjave za medije planirane su u 10:45 sati.

   

  Na sam Dan nauke u FBiH, u utorak (12.12.2023. godine) u zgradi Vlade Federacije BiH u Mostaru (Kongresna dvorana), s početkom u 12:00 sati, bit će održana ceremonija dodjele priznanja „Prijatelj nauke/znanosti“, te priznanja za studente koji su najviše koristili usluge univerzitetskih bibiloteka u 2023. godini.

   

  Priznanja “Prijatelj nauke/znanosti” dodjeljuju se za značajne uspjehe i evidentan doprinos organizaciji i razvoju  naučno-istraživačke i istraživačko-razvojne djelatnosti, te širenje spoznaja o značaju nauke i primjene rezultata naučno-istraživačkog i istraživačko-razvojnog rada u svim oblastima društvenog i privrednog života u Federaciji BiH i Bosni i Hercegovini. 

   

  Napomena: Izjave za medije planirane su u 11:45 sati (Kongresna dvorana).

   

  Istoga dana (utorak, 12.12.2023. godine), u 13:00 sati, delegacija Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke predvođena ministricom Jasnom Duraković, u Parku nobelovaca u Mostaru, položit će cvijeće kod biste nobelovca Vladimira Preloga, kao svečani čin iskazivanja pijeteta prema ovom velikom istraživaču i neumornom borcu za afirmaciju i dignitet nauke.

   

  Inače, Dan nauke u Federaciji BiH prvi put je obilježen 2019. godine, na inicijativu Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, koju je prihvatila Vlada FBiH, te se od tada obilježava svakog 12. decembra/prosinca, s ciljem populariziranja nauke i naučno-istraživačkog rada u javnosti.