Federalni premijer na otvaranju fabrike u Ljubuškom vrijedne 10 miliona eura

 • 29.03.2008.
 • Premijer Federacije BiH dr. Nedžad Branković i dopremijeri Vjekoslav Bevanda i Gravrilo Grahovac, prisustvovali su danas svečanom puštanju u rad nove fabrike za proizvodnju prenapregnutih šupljih ploča i zidnih termoizoliranih panela u Ljubuškom, u vlasništvu građevinskog preduzeća Mucić & CO d.o.o. Riječ je o projektu vrijednom 10 miliona eura.

  Premijer Federacije BiH dr. Nedžad Branković i dopremijeri Vjekoslav Bevanda i Gravrilo Grahovac, prisustvovali su danas svečanom puštanju u rad nove fabrike za proizvodnju prenapregnutih šupljih ploča i zidnih termoizoliranih panela u Ljubuškom, u vlasništvu građevinskog preduzeća Mucić & CO d.o.o.  Riječ je o projektu vrijednom 10 miliona eura.
   
  U obraćanju pred oko 500 uzvanika, iz naše zemlje, susjedne Hvatske, te SAD, Federalni premijer je kazao kako je Ljubuški dobio tvornicu značajnu ne samo za taj grad, nego i za cijelu Bosnu i Herecegovinu, izrazivši pri tome zadovoljstvo što je vlasnik Stanislav Mucić prepoznao razvojna ekonomska nastojanja Vlade Federacije BiH. Uz ocjenu da je građevinarstvo „mjenjač brzina“ ekonomskog razvoja društva, premijer je istakao kako Vlada FBiH želi cijeli prostor Federacije učiniti jednim velikim gradilištem. “ Moramo spriječiti unutrašnje migriranje stanovništva jer stanovništvo ne može živjeti u 4-5 većih gradskih sredina. Cijeli prostor Federacije BiH mora biti naseljen, a biće naseljen samo kada se budu otvarali ovakvi pogoni“, kazao je premijer Branković.
   
  Istakao je da je prošla godina bila rekordna po obimu stranih investicija. „ U Federaciji BiH je realizirano više od tri milijarde i 200 miliona KM investicija, a indeks rasta industrijske proizvodnje bio je veći od 11 posto, što Federaciju BiH čini regionalnim liderom u tom kontekstu. U ovoj godini nadamo se rastu većem od 13 posto“, rekao je premijer Branković. Zaključio je kako vjeruje u budućnost ove države i poslovnost ovdašnjih ljudi, naglasivši kako najpoznatiji ljudi Bosne i Hercegovine moraju upravo biti poslovni ljudi.