Ekološki akcijski planovi

  • 29.11.2007.
  • Federalni ministar okoliša i turizma dr. Nevenko Herceg primio je danas direktora Regionalnog centra za zaštitu okoliša (REC) za Središnju i istočnu Europu dr. Radoja Lauševića i direktoricu ove organizacije za Bosnu i Hercegovinu Jasnu Draganić.

    Federalni ministar okoliša i turizma dr. Nevenko Herceg primio je danas direktora Regionalnog centra za zaštitu okoliša (REC) za Središnju i istočnu Europu dr. Radoja Lauševića i direktoricu ove organizacije za Bosnu i Hercegovinu Jasnu Draganić.

    Naglasak u razgovorima posvećen je novom projektu REC-a, pod radnim nazivom SIDA, koji se odnosi na izradu ekoloških akcijskih planova s dijelom projekta koji se istovremeno implementira. Dogovoreno je da će prijedlog o općinama dati Federalno ministarstvo okoliša i turizma, vodeći računa o ugroženosti i izloženosti područja pritiscima na okoliš.

    Razgovaralo se i o potpisivanju trilateralnog sporazuma između Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine o očuvanju dijela prirode u slivu Drine. Podržana je i akcija osnivanja tzv. Drinske komisije po uzoru na slične komisije za Savu i Dunav. Ministar Herceg je predložio osnivanje Komisije za sliv rijeke Neretve koja je itekako ugrožena postojećim aktivnostima, naglasivši kako će doći u pitanje opstojnost ekosustava zbog predviđenih zahvata unutar projekta Gornji horizonti. Stoga je predložio čelnicima REC-a aktivnije sudjelovanje njihovih stručnnjaka u ovoj problematici.

    Kada je riječ o projektu Zeleni paket, koji se odnosi na edukaciju učernika osnovnih i srednjih škola, koji se financira preko REC-a uz donaciju nizozemska vlada, dogovoreno je sudjelovanje stručnjaka Federalnog ministarstva na uređenju paketa i njegove prilagodbe posebnostima Bosne i Hercegovine, te njegove implementacije.