Dizdar posjetio Doboj i Maglaj: Počinje realizacija infrastrukturnih projekata u povratničkim mjestima

 • 26.05.2023.
 • Dizdar posjetio Doboj i Maglaj: Počinje realizacija infrastrukturnih projekata u povratničkim mjestima

  Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar posjetio je Doboj i Maglaj. U Doboju je sa predstavnicima povratnika razgovarao o stanju povratničke zajednice, kao i o najznačajnijim projektima koji će biti realizirani u povratničkim mjestima.

  Razmotreni su i prioriteti u realizaciji nekoliko projekata u povratničkim mjestima u ovoj lokalnoj zajednici za koje postoji opravdana potreba.

  -Upoznati smo da je Grad Doboj jedna od lokalnih samouprava koja najznačajnije podržava projekte povratnika, sufinansiranje Grada Doboja nekada iznosi i do 60 posto, to dovoljno govori o njihovoj opredijeljenosti za zajednička ulaganja koja popravljaju kvalitet života povratnika. Razgovarali smo i o drugim vidovima podrške koje ćemo zajednički implementirati, a u svrhu zapošljavanja povratnika. Naša krajnja namjera je povratnike učiniti samoodrživim kroz samozapošljavanje, zapošljavanje  javnom i realnom sektoru. Doboj je sredina gdje ostvaren značajan povratak i podrška institucija je neophodna - istakao je ministar Nerin Dizdar.

  Dizdar je posjetio i uspješne privrednike koji zapošljavaju povratnike u Doboju i Doboj Istoku.

  U općini Maglaj su potpisani ugovori za izgradnju putne infrastrukture i mostova. Ugovore su potpisali ministar Dizdar i načelnik općine Maglaj Mirsad Mahmutagić.

  -Ugovori o udruživanju sredstava između Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i Općine Maglaj odnose se na izgradnju lokalnih puteva i mostova u nekoliko povratničkih naselja. Realizacijom ugovora višestruku korist donosimo porodicama koje se nalaze u mjesnim zajednicama Ravna, Oruče, Moševac i Kosova. Zahvalan sam ministru Dizdaru što je prepoznao potrebe ljudi u Maglaju i ovo je jedan novi pristup koji nas je sve obradovao, a koji znači direktnu podršku održivom povratku u općini Maglaj -  kazao je načelnik Mahmutagić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.