Demanti na tekst objavljen u „Dnevnom avazu“

 • 03.02.2023.
 • Dana 03.02.2023. godine u dnevnim novinama “Dnevni avaz” na naslovnici je objavljen naslov „Novalić sramno slagao žrtve“, te na 2. strani izdanja novina u rubrici “Aktuelno”   tekst pod naslovom „Fadil opet prevario“, autora A. Bajramovića, kojim su prekršene odredbe Kodeksa za štampu i online medije BiH u izvještavanju, a s obzirom na to da je u objavljenom sadržaju iznesen niz netačnih navoda. Uzimajući u obzir tu činjenicu, kao i da nisu zatražene informacije od druge strane, odnosno Vlade Federacije BiH i federalnih ministarstava, te da je selektivnim pristupom i objavljivanjem nepotpunih i netačnih podataka zlonamjerno konstruiran članak s očiglednom namjerom da se diskreditira federalni premijer i dezinformira javnost o radu Vlade FBiH, radi objektivnog i tačnog informiranja javnosti, “Dnevnom avazu” je dostavljen demanti koji prenosimo u cijelosti:

  “Netačan je Vaš navod u tekstu da je amandman Demokratske fronte na Budžet Federacije BiH za 2022. godinu, koji se odnosi na izgradnju Memorijalnog centra Kamičani u Kozarcu kod Prijedora, usvojen na sjednici Parlamenta Federacije BiH. Međutim, bez obzira na odbijanje ovog amandmana, federalni premijer je na samoj sjednici Parlamenta podržao ideju za realizaciju ovog projekta, te obrazložio da se on može provesti u okviru jednog od dva resorna federalna ministarstva.

  U skladu sa zakonom, na prijedlog Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, utvrđen je program utroška sredstava s kriterijima raspodjele institucijama i organizacijama koje mogu aplicirati za finansiranje svojih programa i aktivnosti. Uvidom u dokumentaciju za proteklu godinu, ovo federalno ministarstvo ustanovilo je da nije dostavljen ovaj projekt, odnosno zahtjev za njegovo finansiranje.

  Kada je riječ o ovoj tematici, u 2022. godini Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je jedino zaprimilo zahtjev Medžlisa Islamske zajednice Kozarac u iznosu od 56.000 KM za finansiranje programa organizacije i obilježavanja godišnjice stradanja Bošnjaka, te ga je u cijelosti podržalo i ispunilo. Među tim aktivnostima, u okviru podržanog zahtjeva, bila je i izrada idejnog rješenja Memorijalnog centra Kamičani iskazana od podnosioca u iznosu od 16.500 KM, za što su doznačena tražena sredstva. Napominjemo i da je ovo Ministarstvo u aktuelnom mandatu Vlade Federacije BiH za podršku infrastrukturnim projektima, izgradnju spomen-obilježja, organizaciju dženaza i ukopa za medžlise Islamske zajednice u Kozarcu i Prijedoru izdvojilo 371.000 KM.

  Nadalje, demantiramo i iznesene podatke o podršci Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, gdje ste također selektivnim pristupom pri objavljivanju teksta zanemarili osnovno pravilo druge strane i doveli javnost u zabludu.

  Potpuna informacija jeste da je Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata 1.6.2022. godine raspisalo Javni poziv za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava na dodjelu sredstava iz oblasti boračko-invalidske zaštite „Transfer za sufinansiranje spomen-obilježja, uređenje mezarja i grobalja“. Uvidom u dokumentaciju za proteklu godinu ovo federalno ministarstvo je ustanovilo da u periodu od 15 dana (koliko je ovaj Javni poziv trajao) nije dostavljen projekt koji se tiče izgradnje Memorijalnog centra Kamičani, odnosno zahtjev za njegovo finansiranje. Nekompletan zahtjev za sufinansiranje izgradnje ovog centra u Ministarstvo je stigao iz Medžlisa Islamske zajednice Kozarac četiri mjeseca nakon isteka Javnog poziva, preciznije 20.10.2022. godine. Uz sami zahtjev nije dostavljena potrebna dokumentacija (broj računa, ID broj, rješenje o registraciji, projekt, dinamika plana i završetak projekta). Bez obzira na to, a uzimajući u obzir značaj i specifičnost Memorijalnog centra Kamičani, Ministarstvo je kontaktiralo podnosioce zahtjeva i zatražilo dopunu dokumentacije, kako bi imalo osnova da pruži podršku u skladu s raspoloživim finansijskim mogućnostima i zakonskim propisima. Zahtjev je dopunjen tek 26.12.2022. godine na kraju budžetske godine, te je Ministarstvo imalo mogućnost dodijeliti onoliko sredstava sa koliko je u tom trenutku raspolagalo, jer su sredstva po Javnom pozivu već bila raspodijeljena na projekte koji su pristigli u roku i koji su ispunili uslove i kriterije.

  Također, obavještavamo Vas da je Federalno ministarstvo za boračka pitanja uputilo Demanti Mirsadu Duratoviću, koji je Vaš glavni izvor informacija u objavljenom tekstu, a zbog iznesenih neistinitih navoda o ovoj tematici u javnosti.

  Uzimajući u obzir navedeno, te iznesene kvalifikacije u Vašem tekstu koje ne odgovaraju istinitim informacijama, direktno ste narušili osnovne postulate objektivnog i tačnog informiranja, i to navođenjem javnosti na pogrešan zaključak, a s ciljem očite diskreditacije premijera. Posebno ukazujemo na kršenje odredbi člana 1., 2., 7. i 8. Kodeksa za štampu i online medije BiH kojima je utvrđen “Interes javnosti”, “Urednička odgovornost”, “Tačno i fer izvještavanje” i “Dezinformacije”.

  U skladu sa svim odredbama Kodeksa, zbog propusta koji je napravljen, tražimo da objavite ispravku na objavljeni tekst, u protivnom, bit ćemo prinuđeni poduzeti zakonom predviđene mjere”, navedeno je u demantiju koji je proslijeđen i na adresu Vijeća za štampu BiH.