Delegacija Vlade FBiH u posjeti Unsko-sanskom kantonu

 • 16.08.2007.
 • Delegacija Vlade Federacije BiH, sa premijerom dr Nedžadom Brankovićem na čelu, boravila je 15. i 16. augusta ove godine u posjeti Unsko-sanskom kantonu.

  Delegacija Vlade Federacije BiH, sa premijerom dr Nedžadom Brankovićem na čelu, boravila je 15. i 16. augusta ove godine u posjeti Unsko-sanskom kantonu.

  Delegacija, u kojoj su bili federalni ministar prometa i komunikacija Nail Šećkanović i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Damir Ljubić ( 16.8.2007.), posjetila je Bosansku Krupu, Bihać, Bužim, Veliku Kladušu i Ključ i razgovarala sa premijerom i ministrima u Vladi Unsko-sanskog kantona, kao i predstavnicima ovih općina. U razgovorima je posebna pažnja posvećena načinu rješavanja infrastrukturnog razvoja svake od osam općina ovog kantona, u čemu su predstavnici Federalne vlade obećali podršku. Riječ je o projektima za koje je utvrđen prioritet u gradnji magistralnih i regionalnih puteva, u šta će biti utrošeno 22 miliona KM i još devet miliona KM koji će biti osigurani posredstvom Direkcije cesta FBiH.

  Zaključak sastanka koji su članovi Vlade FBiH imali sa rukovodstvom «Agrokomerca» je da će Federalna i Vlada Unsko-sanskog kantona, zajedničkom akcijom, što prije, u ovom kombinatu riješiti problem upravljačkih struktura i imenovati Nadzorni odbor, kojem su određene tri grupe prioritetnih zadataka.

  -Prva grupa zadataka je pokretanje proizvodnje u cjelinama kojima jedino nedostaju obrtna sredstva, te ćemo u tom pravcu pokušati naći rješenja za pomoć. Druga grupa je rješavanje obaveza «Agrokomerca» u iznosu od 103 miliona KM, te imovinsko-pravnih odnosa kako bi konačno mogli pripremiti program privatizacije, objasnio je ovom prilikom premijer Branković.

  Zaključeno je da ovaj kolektiv, zbog svog značaja, ne smije biti samo briga ovog kraja, već se moraju uključiti svi, ali i lokalna zajednica, bez koje, kako je potvrđeno, nema ni Agrokomerca.

  U Bužimu su članovi Federalne vlade prisustvovali svečanostima upriličenim povodom 12. tradicionalne manifestacije «Slobodarski dani viteškog grada Bužima 2007».