Delegacija Vlade FBiH u posjeti Neumu

 • 13.08.2007.
 • Delegacija Vlade Federacije BiH, predvođena premijerom Nedžadom Brankovićem, posjetila je danas Neum. Pored premijera Brankovića u delegaciji su bili zamjenik premijera i ministar kulture i sporta Gavrilo Grahovac i ministar prometa i komunikacija Nail Šečkanović.

  Delegacija Vlade Federacije BiH, predvođena premijerom Nedžadom Brankovićem, posjetila je danas Neum. Pored premijera Brankovića u delegaciji su bili zamjenik premijera i ministar kulture i sporta Gavrilo Grahovac i ministar prometa i komunikacija Nail Šečkanović.

  Federalni dužnosnici razgovarali su s neumskim načelnikom Ðurom Obradovićem o infrastrukturnim projektima od strateškog značaja za jedini bh. pomorski grad.

  Tako su tema razgovora bili dovršetak izgradnje kanalizacione mreže, zatim izgradnja centralnog obalnog pojasa, radovi na cestovnoj infrastrukturi, te obnova devastiranih objekata u vlasništvu prijeratnih bh. privrednih giganata.

  Što se tiče prometnice Stolac-Neum radovi na njoj trenutno su obustavljeni, no po riječima načelnika Obradovića, federalni premijer obećao je da će se rebalansom federalnog proračuna osigurati sredstva za nastavak preuređenja ove prometnice u magistralnu cestu.

  "Ponovno smo razgovarali i o dovršetku koridora 5C, u smislu da se njegov završetak račva u tri kraka, od kojih bi jedan završavao u Neumu, što bi bilo od velikog značaja za nas", kazao je Obradović.

  Premijer Branković najavio je skori dolazak španjolskih pomorskih stručnjaka koji će analizirati kapacitet neumskog akvatorija, te dati prijedlog izgradnje gradske luke i uređenja centralnog obalnog pojasa.

  Federalni premijer je istakao da će se o veličini neumske pomorske luke razgovarati nakon što struka o tome da svoje mišljenje.

  "Cilj nam je da Neum postane istinska turistička destinacija, a Vlada Federacije može pomoći u realizaciji projekata infrastrukture, cestovne i pomorske plovidbe. Sve to omogućit će da Neum postane poželjna turistička destinacija tokom cijele godine", kazao je Branković.