Branković i Selman posjetili novootvorenu tvornicu VIS konfekcija

 • 02.11.2007.
 • Premijer Federacije BiH dr. Nedžad Branković i premijer Srednjobosanskog kantona Salko Selman obišli su danas pogone novootvorene tvornice VIS konfekcija d.o.o. u Gornjem Vakufu-Uskoplju.

  Premijer Federacije BiH dr. Nedžad Branković i premijer Srednjobosanskog kantona Salko Selman obišli su danas pogone novootvorene tvornice VIS konfekcija d.o.o. u Gornjem Vakufu-Uskoplju.

  Tvornica je otvorena prije desetak dana i trenutno upošljava 130 radnika i 180 kooperanata,
  a planom je predviđeno da se u narednih nekoliko mjeseci taj broj udvostruči.

  Procesom privatizacije vlasnica ovog preduzeća postala je Hajra Duvnjak, žena koja se tekstilnom industrijom bavi više godina u Švedskoj, gdje posjeduje vlastitu firmu.

  Sanacija preduzeća trajala je od oktobra prošle godine, a ulaganja su premašila milion KM.

  VIS konfekcija orijentirana je na izvoz prije svega u skandinavske zemlje i zemlje zapadne Evrope.

  Premijer Branković istakao je da je ova posjeta zapravo način da odaju priznanje uspjehu ovog projekta, koji bi trebalo da podrže sve strukture vlasti, budući da postoje realne pretpostavke da se ovdje uskoro zaposli još stotinu radnika.

  Nakon obilaska pogona VIS konfekcije, dvojica premijera sa saradnicima posjetili su i Općinu Gornji Vakuf-Uskoplje gdje su o aktuelnoj situaciji razgovarali sa načelnikom Marinkom Krajinom i predsjedavajućim Općinskog vijeća Seadom Èauševićem.