Bevanda i Arifović razgovarali o primjeni tri nova porezna zakona

 • 02.10.2007.
 • Federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda i direktor Porezne uprave FBiH Midhat Arifović sa saradnicima danas su u Sarajevu razgovarali o primjeni seta zakona iz direktnih poreza koji se u formi nacrta nalaze u parlamentarnoj proceduri, a čija se primjena očekuje od 1. januara 2008. godine.

  Federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda i direktor Porezne uprave FBiH Midhat Arifović sa saradnicima danas su u Sarajevu razgovarali o primjeni seta zakona iz direktnih poreza koji se u formi nacrta nalaze u parlamentarnoj proceduri, a čija se primjena očekuje od 1. januara 2008. godine.

  Riječ je o zakonu o porezu na dobit, zakonu o porezu na dohodak, te zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima.

  „Porezna uprava FBiH je u sastavu Federalnog ministarstva financija i zato moramo zajednički vidjeti koji je to najbolji način da dosljedno provedemo ove reformske zakone. Mislim da moramo formirati timove kako bismo educirali i službenike i porezne obveznike, o čemu se zapravo radi te istovremeno pokrenuti jednu medijsku kampanju“, rekao je ministar Bevanda na konferenciji za novinare u sjedištu Porezne uprave FBiH nakon sastanka.

  On je naglasio kako bi istovremena primjena tri navedena zakona trebalo da doprinese stabilnosti sistema i efikasnijem punjenu fondova zdravstvenog i penzionog osiguranja u FBiH i stvaranju jedinstvenih uvjeta poslovanja u svim kantonima u FBiH.

  Prema riječima direktora Porezne uprave FBiH Midhata Arifovića sadašnjih 10 kantonalnih poreznih zakona izrađeni su u različitim formama i ne propisuju jednake stope oporezivanja pa bi set novih zakona trebalo prije svega da osigura jedinstven način oporezivanja u FBiH.

  Bit će neophodno inovirati i informatički sistem porezne uprave i za tu namjenu odvojiti potrebna sredstva.