Amerikanci imaju interes za investiranje

 • 17.10.2007.
 • Premijer Federacije BiH dr.Nedžad Branković sa dopremijerima Vjekoslavom Bevandom i Gavrilom Grahovcem, danas je primio u nastupnu posjetu američkog ambasadora u našoj zemlji Èarlsa Ingliša. Razgovarano je o programu rada Vlade FBiH , reformama i saradnji na planu ukupnog ekonomskog razvoja.

  Premijer Federacije BiH dr.Nedžad Branković sa dopremijerima Vjekoslavom Bevandom i Gavrilom Grahovcem, danas je primio u nastupnu posjetu američkog ambasadora u našoj zemlji Èarlsa Ingliša. Razgovarano je o programu rada Vlade FBiH , reformama i saradnji na planu ukupnog ekonomskog razvoja.

  Branković je američkog ambasadora upoznao sa trenutnim stanjem u Federaciji BiH naglasivši da ova Vlada želi u narednom periodu ovaj prostor pretvoriti u veliko gradilište, realizirati projekte razvoja i omogućiti ekonomsku stabilnost i brže zapošljavanje.

  - Vlada ima jasne poglede na budućnost. Sredstva od procesa privatizacije uložićemo u kapitalne projekte i pokrenuti ekonomski zamah. Investicije su nam neophodne za realizaciju ambicioznog programa, a da bi ih privukli već smo izvršili izmjene u politici direktnih poreza i pripremamo ozbiljniju reformu javne uprave. U tome nam je potrebna i podrška međunarodne zajednice- istakao je federalni premijer.

  Američki ambasador pozdravio je ambiciozne planove federalne Vlade i naglasio da u Americi postoji interes za ulaganja u BiH i učešće u procesu privatizacije, ali da su spora administracija i komplikovane procedure smetnja snažnijem američkom investiranju.

  Ministar Bevanda je trenutna rješenja Zakona o državnoj službi nazvao kočnicom u procesu reforme javne uprave zbog čega je Vlada pripremila njihovu izmjenu.