Ambijent za strana ulaganja

 • 04.12.2007.
 • Premijer Federacije BiH dr. Nedžad Branković danas je primio delegaciju eksperata Vlade Libije koja će narednih nekoliko dana boraviti u našoj zemlji radi upoznavanja sa mogućnostima ulaganja u projekte u našoj zemlji.Libijsku je delegaciju predvodio Abdulhakim M.E.L. Misurati, a sastanku su prisustvovali i direktor Federalne agencije za privatizaciju Enes Ganić i savjetnik premijera Fuad Strik.

  Premijer Federacije BiH dr. Nedžad Branković danas je primio delegaciju eksperata Vlade Libije koja će narednih nekoliko dana boraviti u našoj zemlji radi upoznavanja sa mogućnostima ulaganja u projekte u našoj zemlji.Libijsku je delegaciju predvodio Abdulhakim M.E.L. Misurati, a sastanku su prisustvovali i direktor Federalne agencije za privatizaciju Enes Ganić i savjetnik premijera Fuad Strik.

  Premijer Branković naglasio je da će Vlada FBiH u narednih nekoliko godina pokrenuti značajne projekte radi revitalizacije infrastrkcture i podizanja industrijske proizvodnje pa se očekuje snažniji zamah investicija i novog zapošljavanja.U tom su cilju sačinjena nova rješenja u poreskoj politici koja će smanjiti opterećenja privrede i stvoriti ambijent za snažnija strana ulaganja.Tome u prilog ide i politika jednakih uvjeta za strane i domaće kompanije.

  Premijer je naglasio da su strane investicije u BiH ove godine već dostigle 1,3 milijarde eura, te da se približavanjem evropskim integracijama naša zemlja čini sve privlačnijom za investiranje.

  Abdulhakim Misurati naglasio je ozbiljne namjere za investiranjem libijskog kapitala u našoj zemlji pošto postoje dobra iskustva u privrednoj saradnji.Istaknut je primjer “Bosnalijeka” U narednih će nekoliko dana visoka libijska delegacija posjetiti nekoliko gradova u Federaciji BiH sa ciljem upoznavanja sa potencijalima za ulaganja i kroz razgovore sa domaćim zvaničnicima na tu temu zaokružiti posjetu od koje svi očekuju konkretne rezultate.

  Vlada FBiH će investicionu saradnju sa Libijom direktno pratiti – rečeno je tokom ovog susreta.