Akcija suzbijanja rada nacrno se nastavlja

 • 03.09.2007.
 • Štab za koordinaciju aktivnosti na suzbijanju rada nacrno u FBiH danas je u Sarajevu održao šestu sjednicu na kojoj je donio nekoliko zaključaka, koji će se zajedno sa Informacijom o provođenju akcije kontrole rada nacrno naći na narednoj sjednici Vlade FBiH.

  Štab za koordinaciju aktivnosti na suzbijanju rada nacrno u FBiH danas je u Sarajevu održao šestu sjednicu na kojoj je donio nekoliko zaključaka, koji će se zajedno sa Informacijom o provođenju akcije kontrole rada nacrno naći na narednoj sjednici Vlade FBiH.

  Federalni ministar trgovine Desnice Radivojevića, koji je na čelu ovoga štaba, izjavio je novinarima nakon sastanka, da je dogovoreno da akcija kontrole rada nacrno bude nastavljena do kraja godine, te da Vlada treba donijeti novi akcioni plan.

  Nakon toga, kako je rekao, akcija će poprimiti trajni karakter i o tom nastavku neće biti puno medijskih najava. Do nove godine, kako je rekao, napravljen je finansijski plan kojim Vlada treba osigurati oko 200 hiljada KM, s obzirom na to da mnoge institucije koje učestvuju u akciji nisu u svojim budžetima osigurale sredstava za tu namjenu.

  Prema riječima federalnog ministra rada i socijalne politike Perice Jelečevića izmjene Zakona o radu trebe bi biti aktuelizirane već na sutrašnjoj sjednici Zastupničkog doma i te izmjene su neophodne jer se radi o zakonu koji pojačava ulogu inspekcijskih organa i koji omogućava kontrolu tržišta rada.

  Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Edhem Biber kazao je kako je Sindikat i ovom prilkom podržao akciju suzbijanja rada nacrno i iskazao spremnost za dalje učešće u toj akciji, dodavši kako osobno smatra, da u FBiH još uvijek ima oko 100 hiljada osoba koje rade nacrno.

  U akciji suzbijanja rada nacrno u Federaciji BiH od 2. do 31. jula kontrolirano je 12.358 privrednih subjekata, a prilikom kontrole 65.381 uposlenika zatečeno ih je 2.907 koji nisu bili prijavljeni Federalnom zavodu PIO ili koji su radili nacrno.

  U akciju suzbijanja rada nacrno uz Federalnu upravu za inspekcijske poslove uključeni su: Porezna uprava FBiH, Federalni zavod penzionog i invalidskog osiguranja, federalni i kantonalni zavodi zdravstvenog osiguranja i zapošljavanja, Jedinica za podršku Federalnog ministarstva unutarnjih poslova, Odjel za strance pri Ministarstvu sigurnosti BiH, predsjednici općinskih sudova, federalnih i kantonalnih ministarstva rada, socijalne politike i za pitanja branitelja.