344. sjednica Vlade FBiH

 • 22.12.2022.
 • 344. sjednica Vlade FBiH

  Obavljena rasprava o Nacrtu Budžeta FBiH za 2023. godinu u iznosu od 6,62 milijarde KM

  Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Mostaru, na prijedlog Federalnog ministarstva finansija obavila raspravu o Nacrtu Budžeta Federacije BiH za 2023. godinu u iznosu od oko 6.622.000.000 KM koji je u odnosu na 2022. godinu veći za preko 18 posto.

  Nakon obavljene rasprave o nacrtu dokumenta, te osnovnih obrazloženja predlagača o procedurama za utvrđivanje i donošenje budžeta, zaključeno je da će se u narednih sedam dana obaviti i dodatne konsultacije s budžetskim korisnicima u skladu s današnjom raspravom i upućenim zahtjevima, a kako bi se prijedlog ovog dokumenta razmatrao na narednoj sjednici.

  Prilikom razmatranja zahtjeva budžetskih korisnika i sačinjavanja nacrta dokumenta, Federalno ministarstvo finansija je obrazložilo da je analiziranjem finansijskih zahtjeva posmatrana i njihova usklađenost sa baznim prioritetima Vlade FBiH u narednom srednjoročnom periodu, a koji se odnose na kreiranje ambijenta, poticanje i rast investicija. Intencija je da se navedene prioritetne aktivnosti podrže kroz izdvajanje većih iznosa sredstava za finansiranje infrastrukturnih projekata. U namjeri ostvarivanja pozitivnih efekata na rast zaposlenosti i raspoloživog dohotka stanovništva, planiran je nastavak provođenja mjera za suzbijanje sive ekonomije, uz povećanja domaćih i stranih investicija.

  Isto tako, jedan od principa i ključnih prioriteta pri planiranju budžetskih sredstava za narednu fiskalnu godinu, je osiguranje stabilnosti u isplatama penzija, boračkih i socijalnih naknada, te drugih davanja predviđenih Budžetom Federacije BiH. U tom segmentu, inkorporirana je potreba nastavka na poduzimanju mjera na maksimalnoj racionalizaciji troškova javne uprave, odnosno jačanju fiskalne discipline i kontrole budžetske potrošnje.

  Poticaji za kupovinu električnih vozila za 32 korisnika za drugi kvartal

  Vlada FBiH danas je na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije donijela Odluku kojom je odobrila poticaje za 32 korisnika za kupovinu električnih automobila, u ukupnom iznosu od 185.000 KM. Riječ je o dodjeli subvencija za drugi kvartal ove godine, koji je obuhvatio period od 1. septembra do 12. decembra.

  Ovaj izbor izvršen je nakon provedenog Javnog poziva po Programu utroška sredstava tekućih transfera pojedincima, a koji je bio otvoren od 3. juna do 12. decembra ove godine, odnosno do utroška raspoloživih finansijskih sredstava.

  Podsjetimo, namjena Programa koji je Federalna vlada usvojila 19. maja ove godine je subvencioniranje kupovine novih automobila registriranih u FBiH, koji imaju isključivo električni pogon (električni automobili) i automobila koja uz motor sa unutrašnjim sagorijevanjem pokreće i električni pogon (hibridni automobili), u ovoj godini. Inače, za prvi kvartal, odnosno period od 3. juna do 31. augusta ove godine, uslove za dobivanje ovih poticaja ostvarila su 33 korisnika, za što je Vlada FBiH ranije odobrila 175.000 KM.

  Kako je današnju odluku obrazložilo Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, Komisija za selekciju prijava konstatovala je da su za drugi kvartal na Javni poziv pristigla ukupno 34 zahtjeva, od kojih dva nisu zadovoljila kriterije iz Programa i Javnog poziva.

  Visina iznosa koji se dodjeljuje za električne automobile je 10.000 KM, a za hibridne električne “plug-in” i hibridne “full hybrid” automobile 5.000 KM. Današnjom odlukom koja se odnosi na drugi kvartal, po 5.000 KM odobreno je za 27 izabranih korisnika za kupovinu “plug-in” i “full hybrid” automobila, a po 10.000 KM za pet njih koji su aplicirali za električne automobile.

  Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije će sa korisnicima sklopiti ugovore o dodjeli poticaja, sa definisanim pravima i obavezama. Nakon zaključenih ugovora sredstva će se uplatiti na račun korisnika. Za realizaciju ove odluke zadužena su federalna ministarstva energije, rudarstva i industrije, te finansija, svako u okviru svoje nadležnosti.

  Odluka će biti objavljena u Službenim novinama Federacije, a lista korisnika koja je sastavni dio Odluke, na web stranici Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

  Sportisti, treneri i sportska udruženja nagrađeni sa 101.500 KM za vrhunske rezultate

  Vlada Federacije BiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva kulture i sporta, donijela 14 odluka o dodjeli nagrada u ukupnom iznosu od 101.500 KM, a u skladu sa Uredbom o određivanju kriterija za dodjeljivanje nagrada sportistima, sportskim radnicima i sportskim udruženjima iz Federacije BiH za ostvarene vrhunske sportske rezultate na međunarodnim takmičenjima.

  Tako se Udruženju Atletski klub osoba sa invaliditetom Novi Grad iz Sarajeva, za oboren seniorski državni rekord na Svjetskom takmičenju u paraatletici u Češkoj, dodjeljuje novčana nagrada u ukupnom iznosu od 4.500 KM. Od toga se sportisti Omaru Bojičiću dodjeljuje 3.000 KM i treneru Enisu Bajroviću 1.500 KM.

  Udruženju Atletski klub Sarajevo iz Sarajeva, za osvojenu titulu državnog prvaka u disciplini desetoboj u 2022. godini, dodjeljuje se novčana nagrada u ukupnom iznosu od 2.500 KM za sportistu Benjamina Bojanića. Ovom klubu za osvojenu titulu državnog prvaka u disciplini desetoboj za žene u 2022. godini, dodjeljuje se i 2.500 KM za sportistkinju Neđadu Ramić. Također, istom klubu za osvajanje titule ekipnog prvaka BiH u ženskoj konkurenciji za 2022. godinu, dodjeljuje se novčana nagrada u ukupnom iznosu od 7.000 KM, koliko i za osvajanje titule ekipnog prvaka BiH u muškoj konkurenciji za ovu godinu.

  Udruženju Klub brdskog biciklizma Puls iz Vogošće, za osvajanje titule ekipnog prvaka BiH u brdskom biciklizmu za žene u 2022. godini, dodjeljuje se novčana nagrada u ukupnom iznosu od 7.000 KM. Također, ovom klubu za osvajanje titule seniorske državne prvakinje BiH u brdskom biciklizmu u 2022. godini, dodjeljuje se novčana nagrada u ukupnom iznosu od 2.500 KM za sportistkinju Lejlu Njemčević.

  Savezu dizača tegova BiH iz Sarajeva za oboren seniorski državni rekord na Evropskom juniorskom i U23 prvenstvu u Albaniji, dodjeljuje se novčana nagrada u ukupnom iznosu od 4.500 KM. Od ukupnog iznosa, sportistkinji Amini Mašić dodjeljuje se 3.000 KM i treneru Nedimu Mašiću 1.500 KM.

  Udruženju Biciklistički klub Rotacija - Spin iz Zenice, za osvojeno 1. mjesto na Državnom prvenstvu na drumu, održanom u Banja Luci, dodjeljuje se novčana nagrada u iznosu od 2.500 KM sportiskinji Martini Čondra. Ovom klubu za osvojenu Premijer ligu BiH u kategoriji seniora ekipno (sve kategorije) za 2022. godinu, dodjeljuje se novčana nagrada od 7.000 KM, koliko i za osvojenu Premijer ligu BiH u kategoriji seniorki ekipno (sve kategorije) za ovu godinu.

  Udruženju Atletski klub Goražde iz Goražda, za osvojenu titulu državnog prvaka u disciplini maraton u 2022. godini, dodjeljuje se novčana nagrada u ukupnom iznosu od 2.500 KM za sportistu Emira Hastora.

  Bokserskom savezu BiH iz Sarajeva za osvajanje titule prvaka BiH u boksu za seniorke u ovoj godini, dodjeljuje se novčana nagrada u ukupnom iznosu od 7.500 KM. Od tog iznosa po 2.500 KM pripada Džejli Ribica iz Bokserskog kluba Zlatni Ljiljani, Ajli Tinjak iz BK Novi Grad i Nedžmi Piljević iz BK Ilidža.

  Također, Bokserskom savezu BiH iz Sarajeva za osvajanje titule prvaka BiH u boksu za seniore/ke u 2022. godini dodjeljuje se novčana nagrada od ukupno 37.500 KM. Ovaj iznos namijenjen je za 15 pojedinačnih prvakinja i prvaka BiH u olimpijskom boksu. Tako će po 2.500 KM dobiti prvakinje Jasmina Destanović (BK Zlatni Ljiljani), Amila Redžić (BK Gladijator), Samra Prašević (BK Gladijator), Tara Bohatjuk (Klub borilačkih sportova Panter), Amila Smajlović (BK Vogošća), Alana Muštović (BK Mostar) i Jasmina Merdić (BK Titaniunn Usora). Sa istim iznosom nagrađeni su i prvaci Tarik Mekić (BK Ilidža), Haris Aganović (BK Novi Grad), Haris Mešanović (BK Novi Grad), Gianni Dedić (BK Ilidža), Ahmed Đananović (Klub borilačkih sportova Ishak Ze), Albert Ugrinčić (BK Ilidža), Džemal Bošnjak (BK Ilidža) i Juraj Soldo (BK Mostar).

  Donesena odluka o naknadama za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora za 2023. godinu

  Vlada FBiH, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, donijela je Odluku kojom se utvrđuju ukupni iznos sredstava, odnosno potrebni iznos naknade za podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije, te jedinični iznos naknade za podsticanje proizvodnje električne energije iz OIEiEK za 2023. godinu. Ova odluka je u skladu sa Uredbom o podsticanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije i određivanju naknada za podsticanje, Odlukom o davanju saglasnosti na garantovane otkupne cijene električne energije iz postrojenja za korištenje obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije, te Odlukom Regulatorne komisije za energiju u FBiH o referentnoj cijeni električne energije.

  Ukupni iznos sredstava, odnosno potrebni iznos naknade za podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije u 2023. godini utvrđen je u visini od 7.326.534 KM.

  Jedinični iznos naknade za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije za 2023. godinu utvrđen je u visini od 0,0012 KM/kWh, bez PDV-a.

  Naknadu za podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije, koja predstavlja proizvod jedinične naknade i ukupno obračunate potrošnje aktivne električne energije u kWh, plaćaju svi krajnji kupci električne energije u FBiH i ona se iskazuje kao posebna stavka na računu za električnu energiju.

  Sredstva prikupljena po osnovu naknade za podsticanje su prihod Operatora za OIEiEK kojima on raspolaže i koristi ih za isplatu podsticajnog dijela iz garantovane cijene za proizvedenu električnu energiju privilegovanih proizvođača, finansiranje troškova rada Operatora za OIEiEK i za plaćanje troškova balansiranja elektroenergetskog sistema nastalih zbog odstupanja u vrijednostima planirane i proizvedene električne energije iz postrojenja OIEiEK.

  Prihvaćena inicijativa za izdvajanje po 50.000 KM za pomoć u obnovi četiri vjerska objekta

  Vlada FBiH danas je prihvatila inicijativu federalnog premijera Fadila Novalića za izdvajanje po 50.000 KM iz tekuće rezerve ovogodišnjeg Budžeta s ciljem podrške Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini mostarskoj, Jevrejskoj opštini Sarajevo, Vrhbosanskoj nadbiskupiji Župi sv. Ante Padovanskog, te Islamskoj zajednici u BiH - Medžlisu Islamske zajednice Gradačac, a iz kojih su pristigle molbe za finansijsku pomoć za obnovu objekata vjerskih zajednica.

  Kako je obrazloženo u inicijativi premijera, Srpska pravoslavna crkvena opština mostarska uputila je molbu za finansijsku pomoć za interventna sredstva za sanaciju štete i nastavak radova na obnovi Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru. Iz Jevrejske opštine Sarajevo stigao je zahtjev za sufinansiranje sanacije fasade Aškenaske sinagoge u Sarajevu, a iz Vrhbosanske nadbiskupije Župe sv. Ante Padovanskog molba za finansijsku podršku za sanaciju u ratu oštećenog krova i fasade postojeće zgrade župnog dvora Sv. Ante Padovanskog u Bugojnu. Iz Medžlisa Islamske zajednice upućena je molba za pomoć u rekonstrukciji Sviračke džamije u Gradačcu.

  S ciljem razvijanja dijaloga sa vjerskim zajednicama i cijeneći njihovu važnu ulogu u društvu, kao i veliki doprinos kulturi, humanitarnom i općekorisnom djelovanju, donesen je zaključak kojim je Federalno ministarstvo finansija zaduženo da za narednu sjednicu pripremi prijedloge odluka o odobravanju izdvajanja ovih sredstava.

  Odluke i rješenja

  Na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Vlada Federacije BiH je danas donesenom izmjenom produžila primjenu važeće tarife utvrđene Odlukom o utvrđivanju privremene tarife za Operatora transpotnog sistema gasa u FBiH u iznosu od 34,17 KM/1000 Sm³, do 31.12.2023. godine.

  Data je prethodna saglasnost Skupštini privrednog društva Zrak d.d. Sarajevo za imenovanje Benjamina Fetića i Sabina Borančića za vršioce dužnosti članova Nadzornog odbora ovog privrednog društva uime državnog kapitala, do okončanja konkursne procedure, a najduže na  period do tri mjeseca.

  Danas je data i prethodna saglasnost Skupštini privrednog društva Operator - Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo na prijedlog za imenovanje Enira Šakića, Denisa Turića i Katarine Malić Bandur za vršioce dužnosti članova Nadzornog odbora ovog privrednog društva, do okončanja konkursne procedure, a najduže na period do tri mjeseca.

  Za učešće u radu i odlučivanju na predstojećim skupštinama privrednih društava danas su opunomoćeni Ismet Demirović (JP ŽFBIH d.o.o. Sarajevo), Halko Balavac (Operator - Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo), Jakub Mušinbegović (Tehničko remontni zavod Hadžići d.d. Hadžići) i Jasmina Pašić (JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo).