Ministrica Duraković prisustvovala otvaranju History Festa

 • 07.06.2023.
 • Ministrica Duraković prisustvovala otvaranju History Festa

  Federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković prisustvovala je u Sarajevu otvaranju 7. History Festa koji okuplja historičare jugoistočne Evrope. U svom obraćanju ministrica je najavila nastavak podrške Federalnog ministarstva ovom festivalu, koji organizira Udruženje za modernu historiju Sarajevo.

  - Želim uputiti iskrene čestitke organizatoru ovog značajnog festivala, jer se njegovim održavanjem zaista podiže vizibilnost i interesovanje, te ukupni nivo Festivala historije, koji se od 2017. godine održava diljem Bosne i Hercegovine. Osnovni cilj ove manifestacije je postignut stvaranjem platforme za dijalog, u prvom redu historičara iz postjugoslovenskih zemalja, ali i cijeloga svijeta. Kao suorganizator i finansijer, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke se prvenstveno uključivalo u različite programe i sadržaj manifestacije - kazala je Duraković.

  Ministrica je naglasila da su teme svake godine vezane uz aktualne godišnjice u okviru kojih se kroz dijalog kontekstualiziraju važni događaji iz jugoslovenske zajedničke prošlosti.

  - History Fest već godinama uspješno surađuje sa sličnim festivalima, te univerzitetima i naučnim ustanovama iz cijeloga svijeta. Pored toga, značajno je reći da History Fest kroz različite sadržaje značajno doprinosi popularizaciji historije kao nauke, prvenstveno među studentima i mladim istraživačima. Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke od samog početka kontinuirano podržava organizaciju naučnih skupova i izdavačku djelatnost Udruženja za modernu historiju Sarajevo, te mogu reći da će se ta podrška i saradnja nastaviti i u godinama koje dolaze - istaknula je ministrica Duraković.

  Ovogodišnja tema festivala je “Država, nacija i evropske integracije, Bosna i Hercegovina i jugoistočna Evropa 1943-2023.”, a skup traje do 10. juna.