Мујановић: План Владе ФБиХ омогућава највеће улагање у правосуђе и борбу против корупције из домаћих буџетских средстава

 • 28.01.2023.
 • Мујановић: План Владе ФБиХ омогућава највеће улагање у правосуђе и борбу против корупције из домаћих буџетских средстава

  Усвајање овогодишњег федералног буџета омогућава највећа улагања из домаћих финансијских средстава у јачање правосуђа Федерације БиХ, борбу против корупције и организираног криминала. Потврдио је потврдио је то у разговору за ФЕНА-у предсједник Антикорупционог тима Владе ФБиХ Елдан Мујановић, говорећи о значају капиталног пројекта предвиђеног Меморандумом о сарадњи Владе ФБиХ и Високог судског и тужилачког вијећа (ВСТВ) БиХ, који су недавно потписали федерални премијер Фадил Новалић и предсједник ВСТВ-а Халил Лагумџија.

  Овај меморандум отворио је врата успостави и изградњи „Палате правде Федерације БиХ“, а Мујановића смо питали шта за грађане конкретно значи осигурање новог објекта у који ће бити смјештени Врховни суд и Федерално тужилаштво са Посебним одјелима за борбу против корупције и организираног криминала и Судском полицијом ФБиХ.

  -Овај објект правосудних институција ће испуњавати све важеће стандарде ВСТВ-а. Влада Федерације БиХ је планирала значајна финансијска средства која у збиру износе више од 23 милиона КМ у наредних неколико година. То је највеће улагање у правосуђе и борбу против корупције и организираног криминала из властитих, домаћих буџетских средстава, што му свакако даје додатну вриједност. Не треба изгубити из вида да је Влада Федерације БиХ кроз посебни Акциони план за рјешавање овог проблема одредила да ће се имовина и приходи који долазе од одузимања незаконито стечене имовине такођер усмјеравати у ове сврхе, што је јако важна димензија у борби против корупције и организираног криминала - каже Мујановић.

  Појашњава да правосуђе као засебна грана власти има прецизно дефиниране стандарде, попут просторних, сигурносних, комуникацијских, информационо-техничких и других, за смјештај правосудних институција, тако да се настојало пронаћи рјешење које одговара тим захтјевима. Стога је, како истиче наш саговорник, извршена мултидисциплинарна анализа потреба за смјештај Посебних одјела и проведбе рјешења која је Влада ФБиХ имала на располагању у смислу власништва или изнајмљивања одређених зграда и просторија, те се увидјело да је изградња намјенског, модерног објекта за смјештај највиших правосудних институција Федерације, једино изводљиво рјешење.

  -У Федерацији БиХ је од 2015. на снази Закон о сузбијању корупције и организираног криминала, који, нажалост, није имплементиран, углавном усљед немогућности проналаска свим странама прихватљивог рјешења смјештаја Посебних одјела при Врховном суду и Федералном тужилаштву. Меморандум са ВСТВ-ом, заједно са значајним финансијским средствима које је Влада намијенила за проведбу тог закона представља важан искорак ка рјешавању овог проблема. Ми смо као Тим били укључени у цијели овај процес и дали смо допринос да се он доведе до тачке када имамо модел рјешавања овог питања. Након усвојеног Буџета Федерације за 2023. годину, слиједи фаза имплементације овог капиталног пројекта. Тим ће такођер бити укључен у наредне активности - најављује Мујановић, који се на челу Антикорупционог тима Владе ФБиХ налази од јула прошле године.

  Напомиње да Влада континуирано унапређује рад овог тима. Тако је недавно Антикорупциони тим добио и свој уред који се налази у сједишту Федералне владе у Сарајеву.  

  -Недавно смо од Владе добили посебне просторије, а од међународних партнера такођер имамо подршку у виду набавке опреме. Све то доста помаже у дјеловању Тима и јачању интерних капацитета, јер је наш фокус на комуникацији, координацији и усмјеравању око стотину институција и субјеката на нивоу Федерације БиХ, а с циљем изградње система превенције корупције. Настојимо да сви ти субјекти редовно израђују и имплементирају планове интегритета и оперативне планове борбе против корупције, те да нас о томе обавјештавају, да скупа са контакт тачкама у тим субјектима радимо на јачању и промовирању културе интегритета, укључјући обуке и давање савјета, и да сарађујемо са бројним међународним и домаћим партнерима у циљу испуњавања наших законских обавеза - каже Мујановић.

  Уз подршку провођењу Меморандума Владе ФБиХ и ВСТВ-а и Закона о сузбијању корупције и организираног криминала, као приоритете овогодишњег рада Антикоруипциног тима Мујановић истиче и израду нове стратегије и акционог плана борбе против корупције на нивоу Федерације, те наставак израде и проведбе планова интегритета и оперативних планова борбе против корупције у свим институцијама и организацијама на нивоу ФБиХ.

  -Зависно од исхода израде Стратегије могуће је говорити о томе да Тим постане професионално тијело у систему управе Федерације БиХ на чему ћемо такођер радити са нашим партнерима - закључује Мујановић.