Федерална агенцијa за управљање одузетом имовином у сарадњи са Делегацијом ЕУ и ЕУСР одржала стучни скуп о изради Стратегије и Акционог плана

 • 31.03.2023.
 • Федерална агенцијa за управљање одузетом имовином у сарадњи са Делегацијом ЕУ и ЕУСР одржала стучни скуп о изради Стратегије и Акционог плана

  Федерална агенција за управљање одузетом имовином је у сарадњи с Делегацијом Европске уније и Уредом специјалног представника ЕУ у БиХ организовала стручно – едукативни скуп с циљем израде Стратегије за одузимање имовинске користи прибављене кривичним дјелом у Федерацији БиХ и Акционог плана за њено извршење 2023 – 2027. година. Дводневни скуп, одржан јучер и данас, окупио је представнике правосудних и полицијских институција, те академске заједнице, саопћено је из Федералне агенције за управљање одузетом имовином.

   

  Овом приликом разговарано је о досадашњим активностима на изради приједлога Стратегије, те је представљен Акциони план са планираним активностима, надлежним институцијама и временким оквиром за њихову реализацију.

   

  Учесници су представили изазове институција које поступају у складу са Законом о одузимању незаконито стечене имовине кривичним дјелом, те препознали приоритетне и кључне процесе за дефинирање надлежности и одговорности потребних у процесу израде Стратегије и Акционог плана.

   

  Стратегија и Акциони план садржават ће проводиве, јасне и конкретне циљеве, који уважавају све специфичности административног уређења и друштва у Федерацији БиХ и бити усклађени с међународним стандардима, те обавезама из ратифицираних конвенција с домаћим законодавством, али и базирани на добрим, домаћим и међународним праксама.

   

  Основни циљ Стратегије је да се осигура ефикасно и спроводиво одузимање и управљање имовинском користи стеченом кривичним дјелом у Федерацији БиХ кроз јачање нормативних и институционалних капацитета свих учесника у том процесу, а у сврху остварења резултата заснованих на принципу да нико не може задржати имовинску корист стечену кривичним дјелом.

   

  Скупу су присуствовали и представници Уреда високог представника, Мисије ОСЦЕ-а у БиХ и Уреда Уједињених нација за дроге и криминал, који су пружили пуну подршку активностима Федералне агенције за управљање одузетом имовином, саопћено је из ове федералне агенције.