БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Федерација Босне и Херцеговине

Влада Федерације Босне и Херцеговине

319. сједница Владе ФБиХ

  • 16.06.2022.
  • 319. сједница Владе ФБиХ

     Влада ФБиХ осудила оскрнављивање Партизанског гробља у Мостару и тражи да починиоци хитно буду пронађени и санкционисани

    Влада Федерације БиХ је, на данашњој сједници у Мостару, осудила вандалски чин оскрнављивања Партизанског гробља у Мостару и тражи од надлежних органа да хитно подузму мјере и радње на утврђивању чињеница и да се починиоци одговорни за његово уништење што прије пронађу и санкционишу.

    „Јучер смо свједочили страшном вандалском чину девастирања Партизанског гробља у Мостару, у којем је уништена готово свака плоча која се налазила на овом гробљу, чиме је дошло до уништавања националног споменика БиХ“, поручили су чланови Владе Федерације БиХ.

    Утврђен Приједлог закона о туризму ФБиХ

    Влада Федерације БиХ је утврдила Приједлог закона о туризму ФБиХ. Овај закон, који је предложило Федерално министарство околиша и туризма, уређује планирање и развој туризма у ФБиХ, подстицајне мјере, услове и начин обављања туристичке дјелатности, те туристичке субјекте, путничке агенције, туристичке водиче и заступнике, пратиоце и аниматоре. Такођер уређује услуге у туризму, његову промоцију и унапређење, туристичке заједнице за промоцију, регистар туризма, те инспекцијски надзор и друга питања од значаја за развој и унапређење туризма.

    Планирање и развој туризма реализира се путем докумената, и то стратегије развоја туризма, плана промоције, мастер и маркетинг плана, те програма развоја туристичких производа.

    Стратегија развоја туризма доноси се за територију Федерације БиХ и она утврђује циљеве и приоритете развоја овог сектора, начин њиховог остваривања, финансијски и институционални оквир за имплементацију, те мониторинг, евалуацију и извјештавање. Стратегију доноси Парламент ФБиХ на приједлог Владе ФБиХ. При томе Влада може Парламенту предложити усвајање стратегије која је донесена на нивоу БиХ као секторског стратешког оквира ФБиХ.

    Приједлог плана промоције туризма у ФБиХ израђује Туристичка заједница ФБиХ и подноси га Федералном министарству околиша и туризма, а доноси га Влада ФБиХ на годишњем нивоу. Мастер план, којег на приједлог Федералног министарства доноси Влада ФБиХ, односи се на приоритетну туристичку дестинацију у складу с потребама ФБиХ, кантона и јединица локалне самоуправе. Туристичке заједнице, у складу с планом промоције, доносе годишњи маркетинг план којим дефинишу своје промотивне активности у туризму.

    Као услуге туристичке дјелатности дефиниране су пружања услуга путничке агенције, туристичких професија (туристичког водича, пратиоца, аниматора, заступника), те услуга у здравственом, конгресном, вјерском, омладинском, руралном, ловном, риболовном, авантуристичком, зимском, и другим облицима туризма.

    Туристичку дјелатност обављају правне и физичке особе уписане у регистре за вршење те дјелатности и које испуњавају услове за пружање туристичких услуга.

    Према образложењу ресорног федералног министарства, изради Закона о туризму у ФБиХ приступило се након анализе стања на туристичком тржишту и сагледавања проблема с којим су се суочавали актери туристичке привреде, као и други субјекти који обављају привредне дјелатности непосредно повезане с туризмом. Нарочито је указано на потребу смањења сиве економије, те на провођења пресуде Уставног суда ФБиХ од 3.7.2014. године којом је Закон о туристичким заједницама и унапређењу туризма у ФБиХ проглашен неуставним. Разлог за израду Закона о туризму Федерације БиХ, образложено је између осталог, јесте и обавеза прилагођавања домаћих закона правилима Свјетске туристичке организације и најбољим праксама земаља Европске уније.

    Утврђен Приједлог закона о боравишној такси ФБиХ

    На приједлог Федералног министарства околиша и туризма Влада ФБиХ је утврдила Приједлог закона о боравишној такси ФБиХ. Овим прописом уређују се основни појмови у вези с боравишном таксом, обавеза плаћања боравишне таксе, обвезници и начин плаћања боравишне таксе, те њена висина. Уређују се и наплата, уплата и расподјела средстава од боравишне таксе, као и надзор, те казнене, пријелазне и завршне одредбе.

    Обвезник плаћања борвишне таксе је домаћи или страни држављанин који користи услугу ноћења у угоститељском објекту за смјештај, затим власник пловила и свака особа које бораве на том пловилу које је на везу у луци. Страни држављани плаћају боравишну таксу под истим условима и у истом износу као и домаћи држављани.

    Боравишна такса је приход Федерације БиХ, кантона и јединице локалне самоуправе која се распоређује Туристичкој заједници Федерацији БиХ, као и туристичким заједницама кантона, градова и опћина.

    Приједлогом закона предвиђени су и изузеци од плаћања боравишне таксе, или њеног плаћања у умањеном износу. Како је прописано, до доношења одлуке Владе ФБиХ, висина боравишне таксе се утврђује у износу од 2,00 КМ по сваком оствареном ноћењу.

    Изузетно, по окончању поступка проглашавања туристичких мјеста у складу с прописима из области туризма, висина боравишне таксе утврђује се у зависности од разврставања јединице локалне самоуправе као туристичког мјеста, тако да се њена висина код угоститеља који пружа услуге смјештаја у туристичком мјесту утврђује у распону од 2,5 КМ до 3 КМ по сваком оствареном ноћењу.

    Средства прикупљена по основу боравишне таксе распоређују се тако што 80 посто припада буџету јединице локалне самоуправе, а по десет посто буџетима кантона и ФБиХ.

    Средства прикупљена по овом основу искључиво се користе за реализацију програмских активности на промоцији и унапређењу туризма, развој и унапређење туристичке понуде, затим набавку промотивног материјала, односно давања информација и обављања пропагандних дјелатности којим се промовирају туристичке вриједности, као и за постављање и одржавање туристичке сигнализације.

    У образложењу закона је наведено да је његовој изради приступљено имајући у виду да је Закон о туристичким заједницама и унапређењу туризма у ФБиХ проглашен неуставним 2014. године. Стога је Федерално министарство околиша и туризма, као обрађивач, подузело активности на изради новог закона, поштујући одредбе Устава ФБиХ у погледу надлежности у области туризма. Стога је о Нацрту закона о боравишној такси проведена јавна расправа у трајању од 60 дана, те у складу са закључцима оба дома Парламента ФБиХ.

    Утврђен Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о одузимању незаконито стечене имовине кривичним дјелом и донесена Уредба о критеријима за процјену вриједности одузете имовине

    Влада Федерације БиХ је данас утврдила и у парламентарну процедуру упутила Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о одузимању незаконито стечене имовине кривичним дјелом.

    Једна од новина је дефинисање појма управљања имовином. Наиме, важеће одредбе Закона не дефинишу тај појам који представља само средиште ове законске материје и основну надлежност Федералне агенције за управљање одузетом имовином. Измјенама и допунама је дефинирано да управљање одузетом имовином подразумијева извршење судских одлука о привременом и трајном одузимању имовине, те процјене, складиштења, чувања, кориштења, изнајмљивања, давања у закуп, продаје, расподјеле добијених прихода, поклона, уништења, поврата и других послова у складу са законом.

    Федерална агенција за управљање одузетом имовином, као предлагач, у образложењу  наводи да оваква дефиниција представља заједнички појам за различите облике поступања одузетом имовином који се могу подвести под управљање Ово је битно и због саме уједначености терминологије у Закону, с обзиром на то да тренутна рјешења доводе до нејасноћа у погледу тумачења појединих израза, као што су чување, управљање и слично, нарочито приликом доношења судских одлука.

    Измјенама и допунама обухваћени су и провођење финансијске истраге, поступање с предметима кривичног дјела и прекршаја, осигурање одузимања имовинске користи. Новине су уведене и када је ријеч је о продаји привремено и трајно одузете имовине, поклањању трајно одузете имовине, уништењу, давању на кориштење, као и поврату привремено одузете имовине.

    Такођер, образложено је да је, када је у питању управљање привремено одузетом имовином, било потребно прописати различите модалитете поступања, а све у сврху очувања њене вриједности или новчане протувриједности, нарочито у случају поврата власницима, а све ради спречавања настанка штете по Федерацију БиХ.

    Када је ријеч о трајно одузетој имовини, према важећим законским рјешењема примарна опција је продаја одузете имовине, те евентуално поклон у случају да продаја не успије. Међутим, с обзиром на то да трајно одузета имовина постаје власништво ФБиХ, потребно је оставити различите могућности поступања с циљем боље економске искористивости.

    Предложене измјене и допуне Закона треба да омогуће употребу одузете имовине тако да она примарно буде искориштена у хуманитарне, друштвено корисне и друге сврхе од јавног интереса. На овај начин је досадашња пракса прилагођена доброј пракси земаља региона и чланица Европске уније.

    Федерална влада данас је донијела и Уредбу о критеријима за процјену вриједности одузете имовине, којом се уређују критерији и поступци стручне процјене вриједности одузете имовине којом управља и располаже Федерална агенција за управљање одузетом имовином.  Под одузетом имовином подразумијева се привремено одузета по основу судских рјешења о одређивању привремених мјера осигурања и трајно одузета по основу правоснажних пресуда. Процјена вриједности одузете имовине врши се након што Агенција преузме имовину, односно дође у њен посјед Процјену вриједности обавља Агенција, а у случају да она то не може, ангажоват ће судског вјештака или другу стручну овлаштену особу. Уредбом су уређени и опћи критерији процјене вриједности одузете имовине, те Комисија која врши ту процјену.

    За развој туризма у ФБиХ 5.000.000 КM 

    Влада ФБиХ је, на приједлог Федералног министарства околиша и туризма, усвојила Програм утрошка с критеријима расподјеле средстава трансфера за развој туризма у ФБиХ, утврђених Буџетом ФБиХ за 2022. годину у укупном износу од 5.000.000 КМ. Овим средствима обухваћено је пет програма.

    Први програм, у износу од 2.000.000 КМ, предвиђен је за промоцију домаћег туризма субвенционирањем боравка грађанима Федерације БиХ у угоститељским објектима који пружају услуге смјештаја на подручју ФБиХ. Корисници ових средстава су правне особе регистроване у ФБиХ које, поред осталих активности, послују као интернет сервиси за продају туристичко-угоститељских услуга, с тим да су у 2021. години на тај начин реализовале више од 1.000 туристичких пакет-аранжмана путем онлине платформе и онлине плаћања. Посредством ових правних особа издават ће се ваучери пунољетним грађанима ФБиХ (домаћим туристима).

    За програм подршке изнајмљивачима, а с циљем проширења и унапређења смјештајних капацитета и инфраструктуре у домаћинству и сеоском домаћинству у руралним предјелима, планирано је укупно 300.000 КМ. Износ је намијењен домаћинствима која имају категоризиране објекте. То значи да посједују рјешење надлежног федералног министарства о испуњавању минимално-техничких услова, те врсти и категорији објекта, или рјешење надлежног кантоналног или опћинског/градског органа, с најмање 20 посто учешћа властитих средстава у односу на вриједност пројекта за који аплицира.

    Средства од 700.000 КМ намијењена су суфинансирању умјетног осњежавања у оквиру ски центара на скијалиштима у ФБиХ, а корисници су правне особе регистроване у ФБиХ, које управљају ски лифтовима и за то посједују употребну дозволу, те имају најмање 20 стално запослених и обезбијеђено најмање 50 посто учешћа властитих средстава у односу на вриједност пројекта.

    За суфинансирање промоције туристичких потенцијала ФБиХ кроз израду и објаву промотивних материјала у електронском и штампаном облику на службеним језицима ФБиХ (wеб портала, дневних новина и магазина), који доприносе бољој информисаности домаћих туриста о расположивим понудама, ресурсима и капацитетима, планиран је износ од 500.000 КМ.

    С циљем развоја зимског туризма и побољшања сигурности скијаша на скијалишту Понијери, Јавној установи Културно-спортски центар Какањ је као подршка за куповину новог ски лифта издвојено 1.500.000 КМ. Ово је, иначе, иницијатива 78 заступника Представничког дома Парламента ФБиХ, коју је Вада ФБиХ усвојила 9.6.2022. године на 318. сједници.

    За програме заштите околиша 428.969 КМ

    Влада Федерације БиХ је, на приједлог Федералног министарства околиша и туризма, усвојила Програм утрошка средстава утврђен овогодишњим Буџетом ФБиХ за провођење Акционог плана Стратегије околиша, у укупном износу од 428.969 КМ.

    Од овог износа је 128.969 КМ планирано као подршка активностима које се подузимају у БиХ због изградње одлагалишта нуклеарног отпада на Трговској Гори у Хрватској, а с циљем спречавања негативних посљедица до којих би овакво одлагалиште довело.

    Износ од 250.000 КМ предвиђен је за подршку бољем функционирању управљања успостављеним заштићеним подручјима у ФБиХ, из надлежности нижих нивоа власти. Корисници ових средстава су институције и опћине које управљају заштићеним природним подручјима (споменицима и парковима природе, те заштићеним пејзажима: Прокошко језеро, Коњух, Блидиње, Хутово блато, Требевић, Бентбаша, пећина Вјетреница, Тајан и други).

    Намјена овог програма је очување биодиверзитета и геодиверзитета заштићеног подручја кроз одрживо управљање и јачање јавних установа које њима управљају.

    За опоравак хардвера, те надоградњу и одржавање у тестном периоду Регистра о постројењима и загађивањима у ФБиХ, израду апликација за успоставу Регистра опасних супстанци, Регистра акцидената у околишу и Регистра околишних дозвола планирано је 50.000 КМ. Корисници ових средстава су ИТ куће чије су дјелатности одржавање рачунарских хардвера и мрежа и развој софтвера/апликација.

    Усвојен трогодишњи Нацрт програма јавних инвестиција ФБиХ

    Влада ФБиХ данас је, на приједлог Федералног министарства финанција, усвојила Нацрт програма јавних инвестиција (ПЈИ) Федерације БиХ за раздобље од 2023. до 2025. године. Иначе, Влада Нацрт овог документа усваја до 30. јуна/липња, а Програм јавних инвестиција Федерације БиХ доноси до 15. новембра/студеног.

    Овај трогодишњи документ који садржи преглед улагања у пројекте с показатељима о укупно потребним и утрошеним, те средствима планираним за финанцирање пројеката из прорачуна, кредита, гранта и других извора.

    Програм обухвата пројекте за чије финанцирање су, дјелимично или у потпуности, осигурана средства постала ефективна и њихова реализација је у току (пројекти у проведби), затим приоритетне пројекте за које нису осигурани извори финанцирања у моменту израде Програма јавних инвестиција (кандидирани пројекти), те оне за чије је финанцирање покренут процес осигурања средстава (одобрени пројекти).

    ПЈИ служи Влади ФБиХ као основ за боље планирање и управљање средствима развоја, с дугорочним циљем његовог повезивања с процесом стратешког и прорачунског планирања. Пројекти укључени у ПЈИ стављају се у функцију остваривања секторских политика и стратешких циљева дефинираних у оквиру надлежности Владе планирањем кроз процес израде Документа оквирног прорачуна, те мобилизацијом и кориштењем средстава за њихову реализацију

    Укупна вриједност 72 пројекта укључена у ПЈИ у трогодишњем раздобљу је 17.638,09 милијуна КМ. Од тога се 10.034,83 милијуна КМ односи на десет кандидираних, 6.730,99 милијуна КМ на 58 пројекта чија је имплементација у току, те 872,28 милијуна КМ на четири одобрена пројекта.

    Остале одлуке, закључци и извјештаји

    Влада ФБиХ је на данашњој сједници дала сагласност на План пословања ЈП Цесте ФБиХ д.о.о. Сарајево за период од 2022. до 2024. годину.

    Донесена су четири рјешења којим се ЈП Цесте Федерације БиХ д.о.о. Сарајево, као кориснику експропријације, дозвољава улазак у посјед некретнина потпуно експроприсаних рјешењима надлежних служби опћина Бугојно и Усора.

    Влада је потврдила да је ЈП Међународни аеродром Срајево д.о.о. Сарајево доставило извјештај о раду свог Надзорног одбора за први квартал 2022. године.

    Прихваћена је информација Федералног министарства енергије, рударства и индустрије о ефектима примјене Одлуке Владе ФБиХ о ограничавању повећања цијена снабдијевања електричном енергијом. Влада је задужила ово федерално министарство да анализира ефеката примјене ове одлуке и након шест мјесеци, те евентуално предложи корекције и достави их Влади ФБиХ како би биле упућене Парламенту ФБиХ.

    Усвојена је и информација овог министарства о стању реализације Програма техничко - технолошке санације и модернизације инфраструктуре Нафтних терминала Федерације д.о.о. Плоче за период 2019 - 2021. година.

    Данас је прихваћен извјештај о раду Управног одбора ЈУ Федерална новинска агенција за период од 1.4.2021. године до 31.3.2022. године, те усвојен извјештај о прикупљеним и утрошеним средствима посебне накнаде за заштиту од природних и других несрећа на нивоу Федерације БиХ за 2021. годину.

    Влада ФБиХ је донијела Одлуку о расподјели добити Лутрије БиХ за 2021. годину. Износ од 673.535 КМ распоређује се за улагања у материјалну и нематеријалну имовину ради обезбјеђења неометаног обављања дјелатности у постојећим капацитетима и потребних проширења сукладно Плану развоја игара, а на основу приједлога Надзорног одбора Лутрије БиХ. Данас је Влада, такођер, усвојила извјештај о пословању за 2021. и дала сагласност на План пословања Лутрије БиХ за 2022. годину.

    Влада је усвојила информацију Федералног министарства енергије, рударства и индустрије о реализацији Уговора о пословној сарадњи између привредних друштава Алуминиј д.д. Мостар и Алуминиј Индустрија д.о.о. Федерално  министарство је задужила да и даље прати реализацију овог уговора и у наредних шест мјесеци информише Владу Федерације БиХ.

    Кадровска рјешења

    Влада ФБиХ је дала претходне сагласности Надзорном одбору Развојне банке ФБиХ за разрјешење досадашњег вршиоца дужности предсједника Управе ове банке, као и за именовање Мерсихе Слипичевић за предсједницу Управе, на мандат од четири године. Сагласности су дате и за разрјешење вршилаца дужности извршних директора Развојне банке ФБиХ, те за  именовање Далибора Милинковића за извршног директора за пројекте и развој и Сеније Бубић за извршну директорицу за подршку пословању.

    Влада ФБиХ је разријешила чланове Управног одбора Босанскохерцеговачке жељезничке јавне корпорације именоване уиме Федерације БиХ, због истека мандата, а за вршиоце ових дужности, на период од 12 мјесеци, именовала Суада Омерашевића и Дијану Томић.

    За учешће у раду и одлучивању на предстојећим сједницама скупштина привредних друштава, уиме Владе ФБиХ, данас су опуномоћени Стипо Буљан (УНИС Гроуп д.о.о.), Аднан Махмутовић (Бинас д.д. Бугојно) и Кенан Османагић (Хрватска пошта д.о.о. Мостар).