Завршени радови на утопљавању наставног објекта на Полицијској академији ФМУП

 • 02.11.2022.
 • Завршени радови на утопљавању наставног објекта на Полицијској академији ФМУП

  Федерални министри унутрашњих послова и просторног уређења Аљоша Чампара и Јосип Мартић посјетили су данас Полицијску академију Федералног министарства унутрашњих послова поводом завршетак радова на утопљавању наставног објекта ове академије.

   

  Обиласку поводом завршетка радова су присуствовали в.д. директора Полицијске академије Нусрет Беширевић и шеф уреда Свјетске банке у БиХ и Црној Гори Цхристопхер Схелдон, те представници БЕЕП-а.

   

  У саопћењу Федералног министарства унутрашњих послова истакнуто је да је наставни објекат саграђен 1964. године и од тада није било значајних захвата на његовој реконструкцији, а услијед ратних дјеловања претрпио је знатна оштећења. Узимајући у обзир значај те стање самог објекта, ово федерално министарство је сачинио детаљни енергетски преглед, те аплицирао за средства ИБРД зајма у оквиру „Додатног финансирања за Пројект енергетске ефикасности за Босну и Херцеговину (АФ БЕЕП)“. Анализа детаљног енергетског прегледа је потврдила да овај објекат одговара критеријима Свјетске банке за проведбу мјера енергетске ефикасности након чега је ово министарство закључило Уговор о реализацији пројекта с Федералним министарством просторног уређења.

   

  Министар Чампара је рекао да је задовољан реализацијом пројекта. Додао је и да се у склопу Полицијске академије ФМУП-а налазе још четири објекта која захтјевају обнову, те изразио наду да ће се ова успјешна сарадња наставити како би се и остали објекти обновили. На тај начин би се побољшао смјештај полазника академије, а самим тим и квалитет обуке.

  Министар Мартић је истакао да је наставни објекат у оквиру комплекса Полицијске академије ФМУП-а један од успјешно реализираних пројеката енергетске обнове.

   

  - Овим пројектом смањења је емисија ЦО2 и повећана свијест о енергетској ефикасности. Вриједност инвестиције за наведене радове износила је 944.208 КМ, а процијењена уштеда у трошковима за енергију овог објетка износи 228.836 КМ/год, док је индекс уштеде 2,214,841 кWх/год - рекао је министар Мартић.

   

  Према ријечима Цхристопхеар Схелдона просјечно се у обновљеним објектима уштеди 60 посто енергије и због тога је ово исплатива инвестиција.

   

  - Имајући у виду тренутне енергетске активности у Европи ово је нешто најбоље што се дешава у тренутној ситуацији. Надам се да ће полазницима Академије овај објекат бити угодан за боравак и да ће се процес обнове преосталих зграда наставити - истакао је Схелдон.

   

  Пројект утопљавања објекта Академије подржало је Федерално министарство просторног уређења.