Završeni radovi na utopljavanju nastavnog objekta na Policijskoj akademiji FMUP

 • 02.11.2022.
 • Završeni radovi na utopljavanju nastavnog objekta na Policijskoj akademiji FMUP

  Federalni ministri unutrašnjih poslova i prostornog uređenja Aljoša Čampara i Josip Martić posjetili su danas Policijsku akademiju Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova povodom završetak radova na utopljavanju nastavnog objekta ove akademije.

   

  Obilasku povodom završetka radova su prisustvovali v.d. direktora Policijske akademije Nusret Beširević i šef ureda Svjetske banke u BiH i Crnoj Gori Christopher Sheldon, te predstavnici BEEP-a.

   

  U saopćenju Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova istaknuto je da je nastavni objekat sagrađen 1964. godine i od tada nije bilo značajnih zahvata na njegovoj rekonstrukciji, a uslijed ratnih djelovanja pretrpio je znatna oštećenja. Uzimajući u obzir značaj te stanje samog objekta, ovo federalno ministarstvo je sačinio detaljni energetski pregled, te aplicirao za sredstva IBRD zajma u okviru „Dodatnog finansiranja za Projekt energetske efikasnosti za Bosnu i Hercegovinu (AF BEEP)“. Analiza detaljnog energetskog pregleda je potvrdila da ovaj objekat odgovara kriterijima Svjetske banke za provedbu mjera energetske efikasnosti nakon čega je ovo ministarstvo zaključilo Ugovor o realizaciji projekta s Federalnim ministarstvom prostornog uređenja.

   

  Ministar Čampara je rekao da je zadovoljan realizacijom projekta. Dodao je i da se u sklopu Policijske akademije FMUP-a nalaze još četiri objekta koja zahtjevaju obnovu, te izrazio nadu da će se ova uspješna saradnja nastaviti kako bi se i ostali objekti obnovili. Na taj način bi se poboljšao smještaj polaznika akademije, a samim tim i kvalitet obuke.

  Ministar Martić je istakao da je nastavni objekat u okviru kompleksa Policijske akademije FMUP-a jedan od uspješno realiziranih projekata energetske obnove.

   

  - Ovim projektom smanjenja je emisija CO2 i povećana svijest o energetskoj efikasnosti. Vrijednost investicije za navedene radove iznosila je 944.208 KM, a procijenjena ušteda u troškovima za energiju ovog objetka iznosi 228.836 KM/god, dok je indeks uštede 2,214,841 kWh/god - rekao je ministar Martić.

   

  Prema riječima Christophear Sheldona prosječno se u obnovljenim objektima uštedi 60 posto energije i zbog toga je ovo isplativa investicija.

   

  - Imajući u vidu trenutne energetske aktivnosti u Evropi ovo je nešto najbolje što se dešava u trenutnoj situaciji. Nadam se da će polaznicima Akademije ovaj objekat biti ugodan za boravak i da će se proces obnove preostalih zgrada nastaviti - istakao je Sheldon.

   

  Projekt utopljavanja objekta Akademije podržalo je Federalno ministarstvo prostornog uređenja.