Баврка: Завршава први круг подјеле пакета за 17.000 социјално угрожених у ФБиХ, који ће исту помоћ добити и у новембру

 • 27.09.2022.
 • Баврка: Завршава први круг подјеле пакета за 17.000 социјално угрожених у ФБиХ, који ће исту помоћ добити и у новембру

  Федерална дирекција робних резерви обавијестила је данас јавност да завршава први круг подјеле пакета са основним животним намирницама према социјално угроженим становницима у Федерацији БиХ.

  - Дирекција робних резерви завршава први круг подјеле пакета помоћи за 17.000 корисника до краја овога мјесеца. Тако је управо и најављено одлукама донесеним у складу са Уредбом о помоћи становништву усљед раста индекса потрошачких цијена, коју је усвојила Влада ФБиХ. Исти корисници ће ове пакете помоћи добити и у 11. мјесецу ове године, када ћемо завршити други круг подјеле. Подјела пакета врши се у три категорије, зависно од броја чланова домаћинства. Прва категорија броји до два члана, друга три до пет, а трећа више од шест - изјавио је директор Федералне дирекције робних резерви Тончо Баврка.

  Према његовим ријечима, пројекције о количини пакета за све категорије направљене су на основу стандарда процјене мјесечне потрошње по особи основних животних намирница, а које се налазе у робним резервама. Свако домаћинство уз пакет добива и попис артикала у пакетима, с печатом Дирекције. Како појашњава директор Баврка, број чланова је различит од домаћинства до домаћинства и то је разлог зашто су вриједности пакета различите.

  - Такођер, првобитну пројекцију смо радили на основу броја од 10.000 корисника, али смо у међувремену од Федералног министарства рада и социјалне политике, које је према Уредби Владе задужено да достави податке, добили списак од 17.000 особа. Стога смо робу из наших залиха распоредили на тај број корисника. Подјела ће за све њих тако бити извршена у два круга - истакао је Баврка.

  Иначе, и у земљама окружења овакви пакет помоћи становништву дијеле се у етапама, а како би се спријечило да се доставом свих количина, евентуално, та роба нађе у продаји на црном тржишту.

  - Посао дистрибуције пакета Федерална дирекција проводи заједно са свим организацијама Црвеног крижа у 77 опћина и градова у Федерацији, као и Црвеног крижа ФБиХ, те Федералним министарством рада и социјалне политике и центрима за социјални рад - појаснио је Баврка.

  Према донесеној уредби Владе, ову помоћ остварују примаоци сталне новчане помоћи, који су то право остварили за мјесец јуни, затим лица, односно породице у стању социјалне потребе, а које су према евиденцијама надлежних центара за социјални рад, односно опћинских служби социјалне заштите, остварили право на помоћ у претходних шест мјесеци.