За потицаје малим и средњим предузећима Влада ФБиХ издвојила 2,7 милиона КМ

 • 12.09.2022.
 • За потицаје малим и средњим предузећима Влада ФБиХ издвојила 2,7 милиона КМ

  Федерални министар развоја, подузетништва и обрта Амир Зукић потписао је данас у Мостару уговоре с 96 корисника бесповратних потицајних средстава у оквиру пројекта “Јачање конкурентности малих и средњих предузећа” за 2022. годину. Укупна вриједност уговора, за који су осигурана грант средства у Буџету Федерације БиХ, износи 2.720.559 КМ.

  - Ради се о укупном улагању од преко седам милиона марака у чему Федерално министарство развоја, подузетништва и обрта судјелује с преко 2,7 милиона марака средстава из Буџета Федерације БиХ, док подузетници инвестирају у те пројекте додатних 4,4 милиона марака – казао је министар Зукић.

  Рок за реализацију потписаних уговора је десет мјесеци, а очекује се да ће се њиховом реализацијом отворити 216 нових радних мјеста.

  Министар Зукић подсјетио је да се ради о редовном пројекту јачања  конкурентности малих и средњих предузећа.

  - Циљ тог пројекта је да, прије свега, подржимо субјекте малог подузетништва који су производно оријентисани у намјери да потакнемо њихову бољу прилагођеност тржишним условима, односно да ојачамо њихову конкурентности - казао је министар Зукић.

  Додао је како ће се инвестирати у технолошки развој тих предузећа, у дигитализацију процеса, као и за цертификате квалитета, односно у све оно што ће појачати конкурентност малих предузећа и олакшати им улазак на иноземна тржишта.

  Харис Реџић, власник компаније ЕС-Салерно из Живиница, која се бави производњом плочастог и тапацираног намјештаја, казао је како ће средства која су му данас одобрена, искористити за набавку линије за производњу пелета.

  - Приликом обраде дрвета већ имамо нус производ који ћемо користити у производњи. Видимо да је дошло до поремећаја у опскрби када је у питању сам пелет, тако да ћемо дати свој допринос у стабилизацији цијена, а иначе смо познати по томе да на тржишту послујемо с изузетно повољним цијенама у односу на окружење - поручио је Реџић.

  Корисница бесповратних потицаја Анита Милоложа, подузетница из Ливна, казала је како се њена компанија бави производњом и дистрибуцијом декоративних панела. По њеним ријечима, подршка Федералног министарства развоја, подузетништва и обрта пуно ће јој помоћи у проширењу производње, те у запошљавању људи.

  Средства за унапређење производње добила је и Ема Баџак, директорица и власница компаније ММ д.о.о. Мостар, која се бави угоститељством, туризмом и пољопривредом.

  - Ову лијепу суму новца уложит ћемо за куповину машина које до сада нисмо имали, као и за обнову већ постојећих. Пећницу коју користимо већ 20 година дала је све од себе, купујемо и машину за сјецкање поврћа које сами производимо, као и пакирницу која нам је јако неопходна за пакирање и доставу наше хране - казала је Баџак.