Усвојена информација о епидемиолошкој ситуацији у ФБиХ

 • 12.01.2023.
 • Усвојена информација о епидемиолошкој ситуацији у ФБиХ

  Федерална влада је усвојила информацију о епидемиолошкој ситуацији ЦОВИД-19 у ФБиХ на дан 9.1.2023. године с приједлогом наредби и препорука Кризног штаба Федералног министарства здравства, које су донесене с роком важења од 30 дана, рачунајући од 12.1.2023. године. 

  Владама кантона, односно кризним штабовима кантоналних министарстава здравства наређено је да континуирано прате епидемиолошку ситуацију на подручју кантона, те у случају погоршања правовремено дјелују и доносе мјере, те о томе редовно извјештавају Кризни штаб Федералног министарства здравства. 

  Овај штаб задужен је да континуирано прати епидемиолошку ситуацију ЦОВИД-19 на подручју ФБиХ и да, у случају погоршања, одмах препоручи Влади Федерације БиХ нове мјере.

  Кризни штаб ФМЗ-а ће данашње закључке с прилозима доставити кантоналним министарствима здравства и њиховим кризним штабовима, кантоналним здравственим установама, клиничким центрима у ФБиХ, опћим, кантоналним и специјалним болницама, Федералној и кантоналним управама за инспекцијске послове, те кантоналним управама полиција. 

  У складу са закључком од 8.1.2021. године, Влада ФБиХ ће обавијестити Парламент о епидемиолошкој ситуацији у Федерацији БиХ и мјерама које је данас донијела с циљем заштите здравља грађана и смањења ризика од ширење вируса.

  Када је ријеч о наредбама, и даље је обавезно ношење респираторне заштитне маске у свим здравственим установама (упосленици, пацијенти и сви посјетитељи). Наложена је редукција посјета у здравственим установама у складу с кризним планом приправности и одговора на појаву ЦОВИД-19.

  Кризни штабови кантоналних министарстава здравства, као и здравствене установе с подручја кантона, дужне су да редовно ревидирају кризне планове приправности и одговора на појаву новог коронавируса, према промјени епидемиолошке ситуације на подручју кантона или локалне заједнице.

  Наложено је кризним штабовима кантоналних министарстава здравства да у свим здравственим установама на подручју кантона, без обзира на облик власништва, као и клиничким центрима у ФБиХ, осигурају у континуитету рад болничких комисија и тимова с циљем спрјечавања ширења ЦОВИД-19 инфекције у здравственим установама.

  У информацији Кризног штаба ФМЗ-а је наведено да на нивоу ФБиХ седмодневна инциденца износи 1,6 случаја на 100.000 становника.

  У Федерацији БиХ су на болничком лијечењу (без података из Западнохерцеговачког кантона) тренутно 33 особе због ЦОВИД-19, од којих су двије (6,1 посто) на инвазивној механичкој вентилацији. Према достављеним подацима, од 22 хоспитализиране особе, њих 18 (81,8 посто) је невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних.

  Такођер, у информацији је наведено и да се у Федерацији БиХ у протеклом извјештајном периоду биљежи низак ниво пријеноса овог вируса у заједници.