У Влади Федерације БиХ додијељене федералне награде за науку за 2023. годину

 • 11.12.2023.
 • У Влади Федерације БиХ додијељене федералне награде за науку за 2023. годину

  Поводом обиљежавања Дана науке у Федерацији БиХ данас је у сједишту Владе Федерације БиХ у Сарајеву одржана свечана сједница Савјета за науку Федералног министарства образовања и науке/знаности, на којој су проглашени лауреати федералних награда за науку за 2023. годину. 

  Награде су лауреатима уручили премијер Федерације БиХ Нермин Никшић и федерална министрица образовања и науке Јасна Дураковић. 

  Награду за животно дјело добио је Енес Карић, а годишње награде за науку добили су Дејан Милошевић (Природне науке), Далибор Баллиан (Биотехничке науке), Златан Звиздић (Биомедицина и здравство), Нермина Заимовић - Узуновић (Техничке науке) и Рамиза Смајић (Хуманистичке науке). Годишња награда за младе истраживаче припала је Марији Баножић (Биотехничке знаности) и Сијани Демировић (Биомедицимна и здравство). Годишња награда за популаризацију и промоцију науке додијељена је Самиру Лемешу, а посебно признање за популаризацију науке и промоцију Босне и Херцеговине на домаћем и међународном плану припало је Емини Дервишевић. 

  Министрица Дураковић изразила је захвалност свим научницима и истраживачима, чији напорни рад и преданост обликују будућност и доприносе бољем разумијевању свијета око нас.

  - Њихова улога у образовању и одгајању младих стручњака је непроцјењива. Знам да раде у тешким условима, стога је њихов успјех још вриједнији. Ове награде симболизирају наше колективно признање и дивљење према изузетним доприносима наших научника у проширењу научних спознаја и примјени резултата у пракси – казала је министрица Дураковић.

  Такођер је нагласила важност међународне сарадње и промоције науке на глобалном нивоу.

  - Наши научници, треба и морају да присуствују на међународним скуповима, не само да представљају нашу земљу, већ и унапређују глобално знање. Посебно истичем улогу младих научника у савременом друштву. Њихова енергија, иновативност и храброст у истраживању су кључни за рјешавање изазова с којима се суочавамо данас али и у будућности – поручила је министрица Дураковић.

  Додала је да се мора разговарати о закону о научно истраживачкој дјелатности у Федерацији БиХ, али и о одрживој форми фонда за науку, без којег, како је истакла, нема и квалитетног научног рада.

  Уз додијељене повеље, награде се састоје и од новчаног износа, како је утврђено Уредбом о успостави, процедури и критеријима додјеле федералних награда за науку.

  Федералне награде за науку додјељује Влада Федерације БиХ за изузетно значајна достигнућа у научно-истраживачкој и истраживачко-развојној дјелатности, за проширење научних спознаја и исказане успјехе у примјени резултата научно-истраживачког и истраживачко-развојног рада, које су постигли научници и истраживачи.

  Приједлоге за додјелу награда су, путем кантоналних министарстава надлежних за науку, могле поднијети академије наука и умјетности, универзитети и њихове организационе јединице, високе школе, научне установе, научно-истраживачки и истраживачко-развојни институти, технолошки паркови и друга правна лица регистрирана за обављање научно-истраживачке и истраживачко-развојне дјелатности, која имају сједиште на подручју Федерације Босне и Херцеговине.