U Vladi Federacije BiH dodijeljene federalne nagrade za nauku za 2023. godinu

 • 11.12.2023.
 • U Vladi Federacije BiH dodijeljene federalne nagrade za nauku za 2023. godinu

  Povodom obilježavanja Dana nauke u Federaciji BiH danas je u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu održana svečana sjednica Savjeta za nauku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti, na kojoj su proglašeni laureati federalnih nagrada za nauku za 2023. godinu.

  Nagrade su laureatima uručili premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković.

  Nagradu za životno djelo dobio je Enes Karić, a godišnje nagrade za nauku dobili su Dejan Milošević (Prirodne nauke), Dalibor Ballian (Biotehničke nauke), Zlatan Zvizdić (Biomedicina i zdravstvo), Nermina Zaimović - Uzunović (Tehničke nauke) i Ramiza Smajić (Humanističke nauke). Godišnja nagrada za mlade istraživače pripala je Mariji Banožić (Biotehničke znanosti) i Sijani Demirović (Biomedicimna i zdravstvo). Godišnja nagrada za popularizaciju i promociju nauke dodijeljena je Samiru Lemešu, a posebno priznanje za popularizaciju nauke i promociju Bosne i Hercegovine na domaćem i međunarodnom planu pripalo je Emini Dervišević.

  Ministrica Duraković izrazila je zahvalnost svim naučnicima i istraživačima, čiji naporni rad i predanost oblikuju budućnost i doprinose boljem razumijevanju svijeta oko nas.

  - Njihova uloga u obrazovanju i odgajanju mladih stručnjaka je neprocjenjiva. Znam da rade u teškim uslovima, stoga je njihov uspjeh još vrijedniji. Ove nagrade simboliziraju naše kolektivno priznanje i divljenje prema izuzetnim doprinosima naših naučnika u proširenju naučnih spoznaja i primjeni rezultata u praksi – kazala je ministrica Duraković.

  Također je naglasila važnost međunarodne saradnje i promocije nauke na globalnom nivou.

  - Naši naučnici, treba i moraju da prisustvuju na međunarodnim skupovima, ne samo da predstavljaju našu zemlju, već i unapređuju globalno znanje. Posebno ističem ulogu mladih naučnika u savremenom društvu. Njihova energija, inovativnost i hrabrost u istraživanju su ključni za rješavanje izazova s kojima se suočavamo danas ali i u budućnosti – poručila je ministrica Duraković.

  Dodala je da se mora razgovarati o zakonu o naučno istraživačkoj djelatnosti u Federaciji BiH, ali i o održivoj formi fonda za nauku, bez kojeg, kako je istakla, nema i kvalitetnog naučnog rada.

  Uz dodijeljene povelje, nagrade se sastoje i od novčanog iznosa, kako je utvrđeno Uredbom o uspostavi, proceduri i kriterijima dodjele federalnih nagrada za nauku.

  Federalne nagrade za nauku dodjeljuje Vlada Federacije BiH za izuzetno značajna dostignuća u naučno-istraživačkoj i istraživačko-razvojnoj djelatnosti, za proširenje naučnih spoznaja i iskazane uspjehe u primjeni rezultata naučno-istraživačkog i istraživačko-razvojnog rada, koje su postigli naučnici i istraživači.

  Prijedloge za dodjelu nagrada su, putem kantonalnih ministarstava nadležnih za nauku, mogle podnijeti akademije nauka i umjetnosti, univerziteti i njihove organizacione jedinice, visoke škole, naučne ustanove, naučno-istraživački i istraživačko-razvojni instituti, tehnološki parkovi i druga pravna lica registrirana za obavljanje naučno-istraživačke i istraživačko-razvojne djelatnosti, koja imaju sjedište na području Federacije Bosne i Hercegovine.