У Мостару одржан други састанак Интерресорног стручног тима за превенцију и спречавање насиља у школама

 • 07.12.2023.
 • У Мостару одржан други састанак Интерресорног стручног тима за превенцију и спречавање насиља у школама

  Федерална министрица образовања и науке Јасна Дураковић одржала је данас у Мостару други састанак са Интерресорним стручним тимом за израду Оквирног плана превенције и спречавања насиља у одгојно-образовним установама у Федерацији БиХ, који окупља представнике федералних и кантоналних министарстава образовања, социјалног рада и политике, здравства и МУП-а, те кантоналних влада.

  Како је наведено у саопћењу Федералног министарства образовања и науке, своје представнике у Интерресорни тим до сада је именовало осам кантона, а очекује се да ће то учинити и Средњобосански и Кантон 10, чиме би се потврдило истинско партнерство и сарадња у проналаску најадекватнијег рјешења за превенцију и спречавање насиља у одгојно-образовним установама у Федерацији БиХ.

  - Данас смо одржали још један успјешан састанак Интерресорног тима, настављамо с радом и нећемо допустити да ова тема падне у заборав. Ово је питање друштвене одговорности, заједничког дјеловања и заједничких рјешења с циљем стварања сигурног и ненасилног окружења у школама у цијелој Федерацији БиХ - казала је министрица Дураковић. 

  Министрица је истакла да је насиље широк друштвени проблем који захтијева холистички приступ, координацију и озбиљан ангажман свих судионика у раду на његовој превенцији и сузбијању, те да ће Министарство за ову важну тематику, у наредној години издвојити значајна средства.

  - На основу раније идентифицираних фактора који могу довести до насилног понашања у школском окружењу, данас смо разматрали конкретне приједлоге с циљем њихове превенције, а имајући у виду све активности које се у појединим кантонима већ проводе као врло ефектне и ефикасне стратегије. У плану је и израда приручника који ће се, између осталог, бавити и питањем медијске писмености, те комуникације с дјецом и младима. Ово су свакако корисна знања и вјештине која им могу помоћи да боље запажају и разумију те реагирају на различите насилне појаве и понашања у школском окружењу - казала је федерална министрица образовања и науке.

  Додала је како је циљ да овај приручник буде свеобухватан оквир који ће послужити свим основним и средњим школама у Федерацији БиХ, саопћено је из Федералног министарства образовања и науке.