U Mostaru održan drugi sastanak Interresornog stručnog tima za prevenciju i sprečavanje nasilja u školama

 • 07.12.2023.
 • U Mostaru održan drugi sastanak Interresornog stručnog tima za prevenciju i sprečavanje nasilja u školama

  Federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković održala je danas u Mostaru drugi sastanak sa Interresornim stručnim timom za izradu Okvirnog plana prevencije i sprečavanja nasilja u odgojno-obrazovnim ustanovama u Federaciji BiH, koji okuplja predstavnike federalnih i kantonalnih ministarstava obrazovanja, socijalnog rada i politike, zdravstva i MUP-a, te kantonalnih vlada.

  Kako je navedeno u saopćenju Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, svoje predstavnike u Interresorni tim do sada je imenovalo osam kantona, a očekuje se da će to učiniti i Srednjobosanski i Kanton 10, čime bi se potvrdilo istinsko partnerstvo i saradnja u pronalasku najadekvatnijeg rješenja za prevenciju i sprečavanje nasilja u odgojno-obrazovnim ustanovama u Federaciji BiH.

  - Danas smo održali još jedan uspješan sastanak Interresornog tima, nastavljamo s radom i nećemo dopustiti da ova tema padne u zaborav. Ovo je pitanje društvene odgovornosti, zajedničkog djelovanja i zajedničkih rješenja s ciljem stvaranja sigurnog i nenasilnog okruženja u školama u cijeloj Federaciji BiH - kazala je ministrica Duraković. 

  Ministrica je istakla da je nasilje širok društveni problem koji zahtijeva holistički pristup, koordinaciju i ozbiljan angažman svih sudionika u radu na njegovoj prevenciji i suzbijanju, te da će Ministarstvo za ovu važnu tematiku, u narednoj godini izdvojiti značajna sredstva.

  - Na osnovu ranije identificiranih faktora koji mogu dovesti do nasilnog ponašanja u školskom okruženju, danas smo razmatrali konkretne prijedloge s ciljem njihove prevencije, a imajući u vidu sve aktivnosti koje se u pojedinim kantonima već provode kao vrlo efektne i efikasne strategije. U planu je i izrada priručnika koji će se, između ostalog, baviti i pitanjem medijske pismenosti, te komunikacije s djecom i mladima. Ovo su svakako korisna znanja i vještine koja im mogu pomoći da bolje zapažaju i razumiju te reagiraju na različite nasilne pojave i ponašanja u školskom okruženju - kazala je federalna ministrica obrazovanja i nauke.

  Dodala je kako je cilj da ovaj priručnik bude sveobuhvatan okvir koji će poslužiti svim osnovnim i srednjim školama u Federaciji BiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.