У Горажду 45 породица добило кључеве станова

 • 11.11.2022.
 • У Горажду 45 породица добило кључеве станова

  Федерални министар расељених особа и избјеглица Един Рамић данас је у Горажду присуствовао церемонији додјеле кључева и примопредаји стамбених јединица за 45 породица. Ријеч је о становима изграђеним у оквиру пројеката “Регионални стамбени програм” (РСП) и “Затварање колективних и алтернативних смјештаја путем јавних стамбених рјешења” (ЦЕБ ИИ) у Босни и Херцеговини, којима се осигурава трајно стамбено збрињавање за породице расељених и социјално осјетљивих категорија.

   

  Ове пројекте у Федерацији БиХ води Федерално министарство расељених особа и избјеглица. У Горажду су кључеве новоизграђених станова преузело 45 породица корисника колективних и алтернативних смјештаја, као и породице које немају ријешено стамбено питање, а локална заједница их води у евиденцији оних којима је неопходна додатна помоћ.

   

  - Данашњим уручењем кључева 45 породица сигурније спава. То значи директну помоћ за њихове чланове, трајно су ријешени животни проблеми ових људи. Сретни смо што смо успјели завршити све неопходне радове како би корисници уселили прије зимских дана. Видљиво је да смо кроз реализацију пројеката РСП и ЦЕБ ИИ промијенили изглед насеља гдје су изграђене вишеспратнице. Ово је уједно и резултат добре сарадње Владе Босанско-подрињског кантона и градске управе Горажде с Федералним министарством  расељених особа и избјеглица. Ускоро завршавамо и преостали дио објеката у Горажду и очекујемо усељење и тиме ћемо у потпуности заокружити једну цјелину у имплементацији ова два пројекта. Захвални смо свим донаторима и учесницима у пројектима, а одабраним корисницима желим дуг живот и угодан боравак у овим прелијепим објектима - истакао је министар Рамић.

   

  Реализација ових пројеката се огледа у учешћу локалних заједница кроз осигурање земљишта, неопходних дозвола и прикључака на електро и комуналну инфраструктуру, док су Влада ФБиХ и Развојна банка Вијећа Еуропе осигурали финансијска средства кроз грантове и кредитну подршку.

   

  Данашњој церемонији у Горажду присуствовали су и шеф Одјела за друштвени развој, прекограничну сурадњу и цивилно друштво  у Делегацији Еуропске уније у БиХ  Гианлуца Ваннини, представници Министарства за људска права и избјеглице БиХ, амбасадори и представници донатора, премијерка Владе БПК Аида Обућа и градоначелник Горажда Ернест Имамовић, саопћено је из Федералног министарства расељених особа и избјеглица.