U Goraždu 45 porodica dobilo ključeve stanova

 • 11.11.2022.
 • U Goraždu 45 porodica dobilo ključeve stanova

  Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je u Goraždu prisustvovao ceremoniji dodjele ključeva i primopredaji stambenih jedinica za 45 porodica. Riječ je o stanovima izgrađenim u okviru projekata “Regionalni stambeni program” (RSP) i “Zatvaranje kolektivnih i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja” (CEB II) u Bosni i Hercegovini, kojima se osigurava trajno stambeno zbrinjavanje za porodice raseljenih i socijalno osjetljivih kategorija.

   

  Ove projekte u Federaciji BiH vodi Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica. U Goraždu su ključeve novoizgrađenih stanova preuzelo 45 porodica korisnika kolektivnih i alternativnih smještaja, kao i porodice koje nemaju riješeno stambeno pitanje, a lokalna zajednica ih vodi u evidenciji onih kojima je neophodna dodatna pomoć.

   

  - Današnjim uručenjem ključeva 45 porodica sigurnije spava. To znači direktnu pomoć za njihove članove, trajno su riješeni životni problemi ovih ljudi. Sretni smo što smo uspjeli završiti sve neophodne radove kako bi korisnici uselili prije zimskih dana. Vidljivo je da smo kroz realizaciju projekata RSP i CEB II promijenili izgled naselja gdje su izgrađene višespratnice. Ovo je ujedno i rezultat dobre saradnje Vlade Bosansko-podrinjskog kantona i gradske uprave Goražde s Federalnim ministarstvom  raseljenih osoba i izbjeglica. Uskoro završavamo i preostali dio objekata u Goraždu i očekujemo useljenje i time ćemo u potpunosti zaokružiti jednu cjelinu u implementaciji ova dva projekta. Zahvalni smo svim donatorima i učesnicima u projektima, a odabranim korisnicima želim dug život i ugodan boravak u ovim prelijepim objektima - istakao je ministar Ramić.

   

  Realizacija ovih projekata se ogleda u učešću lokalnih zajednica kroz osiguranje zemljišta, neophodnih dozvola i priključaka na elektro i komunalnu infrastrukturu, dok su Vlada FBiH i Razvojna banka Vijeća Europe osigurali finansijska sredstva kroz grantove i kreditnu podršku.

   

  Današnjoj ceremoniji u Goraždu prisustvovali su i šef Odjela za društveni razvoj, prekograničnu suradnju i civilno društvo  u Delegaciji Europske unije u BiH  Gianluca Vannini, predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, ambasadori i predstavnici donatora, premijerka Vlade BPK Aida Obuća i gradonačelnik Goražda Ernest Imamović, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.