Терзо: Жене су дале немјерљив допринос у одбрани наше земље

 • 20.09.2022.
 • Терзо: Жене су дале немјерљив допринос у одбрани наше земље

  Помоћник федералног министра за питања бораца и инвалида одбрамбено-ослободилачког рата Мирза Терзо присуствовао је данашњем округлом столу „Хероине одбране Босне и Херцеговине“, који је одржан у БКЦ „Алија Изетбеговић“ у Калесији.

  Овај скуп уприличен је у част припадницама Армије Републике БиХ и свим женама које су дале немјерљив допринос одбрани и очувању Босне и Херцеговине, те универзалних вриједности, слободе и мира.

  Данас је уједно и 30. годишњица од погибије хероине Фадиле Оџаковић Жуте, добитнице највећег ратног признања Златни љиљан.

  -Федерално министарство бораца и инвалида одбрамбено-ослободилачког рата у континуитету пружа подршку обиљежавању важних датума у хисторији наше земље. Посебно поштовање исказујемо према женама, које су раме уз раме са осталим браниоцима, храбро учествовале у одбрани наше државе. Све оне у различитим сегментима своје струке дале су немјерљив допринос. Данас их с поносом и уз ријечи захвалности спомињемо и дајемо подршку њиховим активностима – поручио је Терзо.   

  На округлом столу учествовале су бивше припаднице Армије и МУП-а Републике Босне и Херцеговине, ратне новинарке, научне раднице и истраживачице са универзитета. Међу значајним темама о којима се разговарало, било је и оснивање удружења припадница Армије РБиХ на нивоу БиХ, чија је регистрација, како је истакнуто, у току.

  -Наша намјера је да организирамо припаднице Армије и МУП-а Републике Босне и Херцеговине у једно удружење на нивоу државе и да уједињено радимо на афирмацији и валоризацији улоге жене у одбрани наше земље - поручила је др. сц. Мелдијана Арнаут Хасељић, демобилисана припадница Армије РБиХ и научна сарадница Универзитета у Сарајеву.

  Према ријечима помоћника Терзе, ресорно федерално министарство ће наставити пружити максималну подршку.

  -Важно нам је да жене које су браниле ову државу имају своје представнике и да изборе свој статус у друштву, а Федерално министарство ће им у томе помоћи – казао је Терзо.

  Данашњи округли сто у Калесији је уприличен у организацији Фонда меморијала Кантона Сарајево и Удружења грађана „Може боље“, и посљедња je програмска активност овогодишње манифестације „Одбрана Босне и Херцеговине – Игман 2022“.