Terzo: Žene su dale nemjerljiv doprinos u odbrani naše zemlje

 • 20.09.2022.
 • Terzo: Žene su dale nemjerljiv doprinos u odbrani naše zemlje

  Pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo prisustvovao je današnjem okruglom stolu „Heroine odbrane Bosne i Hercegovine“, koji je održan u BKC „Alija Izetbegović“ u Kalesiji.

  Ovaj skup upriličen je u čast pripadnicama Armije Republike BiH i svim ženama koje su dale nemjerljiv doprinos odbrani i očuvanju Bosne i Hercegovine, te univerzalnih vrijednosti, slobode i mira.

  Danas je ujedno i 30. godišnjica od pogibije heroine Fadile Odžaković Žute, dobitnice najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan.

  -Federalno ministarstvo boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata u kontinuitetu pruža podršku obilježavanju važnih datuma u historiji naše zemlje. Posebno poštovanje iskazujemo prema ženama, koje su rame uz rame sa ostalim braniocima, hrabro učestvovale u odbrani naše države. Sve one u različitim segmentima svoje struke dale su nemjerljiv doprinos. Danas ih s ponosom i uz riječi zahvalnosti spominjemo i dajemo podršku njihovim aktivnostima – poručio je Terzo.   

  Na okruglom stolu učestvovale su bivše pripadnice Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine, ratne novinarke, naučne radnice i istraživačice sa univerziteta. Među značajnim temama o kojima se razgovaralo, bilo je i osnivanje udruženja pripadnica Armije RBiH na nivou BiH, čija je registracija, kako je istaknuto, u toku.

  -Naša namjera je da organiziramo pripadnice Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine u jedno udruženje na nivou države i da ujedinjeno radimo na afirmaciji i valorizaciji uloge žene u odbrani naše zemlje - poručila je dr. sc. Meldijana Arnaut Haseljić, demobilisana pripadnica Armije RBiH i naučna saradnica Univerziteta u Sarajevu.

  Prema riječima pomoćnika Terze, resorno federalno ministarstvo će nastaviti pružiti maksimalnu podršku.

  -Važno nam je da žene koje su branile ovu državu imaju svoje predstavnike i da izbore svoj status u društvu, a Federalno ministarstvo će im u tome pomoći – kazao je Terzo.

  Današnji okrugli sto u Kalesiji je upriličen u organizaciji Fonda memorijala Kantona Sarajevo i Udruženja građana „Može bolje“, i posljednja je programska aktivnost ovogodišnje manifestacije „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022“.