Терзо: Влада ФБиХ обезбиједила средства за реализацију законских права бранилачке популације

 • 30.07.2022.
 • Терзо: Влада ФБиХ обезбиједила средства за реализацију законских права бранилачке популације

  Помоћник федералног министра за питања бораца и инвалида одбрамбено-ослободилачког рата Мирза Терзо изјавио је за Фену да је Влада ФБиХ обезбиједила довољно средстава за реализацију законских права бранилачке популације.

  - Оно што бих издвојио је да бранилачка популација више не зависи од добре воље било кога ко сједи у Влади ФБиХ, јер су законска рјешења омогућила њихове статусе, усклађивање, односно увећање накнада сваке године. Такођер, желим истаћи да ће ово министарство наставити сарадњу са удружењима/удругама, савезима, организацијама на даљем унапријеђењу статуса популације кроз обезбјеђење средстава, реализацију истих кроз трансфере и ако буде потребе опет радити на измјенама закона - истакао је Терзо и додао да је најбитније да се разговара и да се оно што се договори и проводи.

  Оцијенио је 2022. годину као једну од успјешнијих година од када постоји Федерално министарство за питања бораца и инвалида одбрамбено-ослободилачког рата.

  - Разлог је измјена сета закона којим су увећана и проширена права бранилачких категорија (корисници личне и породичне инвалиднине, добитници ратних признања и демобилисани борци), те дата додатна сигурност у редован раст накнада личне и породичне инвалиднине, те добитника највећих ратних признања - казао је Терзо.

  Појаснио је да ће акценат у наредном периоду и програми помоћи бити на осигурању достигнутог обима права и правичан статус борачке популације у складу с њиховим потребама и реалним могућностима друштва, кроз правичну категоризацију и материјално осигурање породица шехида и погинулих бораца, ратних војних инвалида, добитника ратних признања и одликовања и демобилизираних бораца, помоћ у рјешавању стамбених питања борачке популације, као и реализација набавке аутомобила за РВИ 100 И групе.

  Такођер ту је и суфинансирање трошкова лијечења бранилачке популације, суфинансирање трошкова џеназа и сахрана, помоћ у пружању правне помоћи бранилачкој популацији, трајно очување вриједности произашлих из одбрамбено-ослободилачког рата кроз материјалну подршку пројеката израде монографија јединица ОС РБиХ и других издавачких пројеката везаних за одбрану РБиХ, наставак активности на изградњи, уређењу и одржавању спомен-обиљежја и мезарја шехида и погинулих бранилаца, те достојанствено обиљежавање најзначајнијих датума и личности из одбрамбено-ослободилачког рата, помоћ у реализацији пројеката логораша, као и доношење Закона о борачким удружењима од посебног друштвеног интереса.

  Такођер, Терзо је додао да се буџетом планирају намјенска средства која имају за циљ трајно очување вриједности произашлих из одбрамбено-ослободилачког рата кроз материјалну подршку пројеката израде монографија јединица ОС РБиХ и других издавачких пројеката везаних за одбрану РБиХ.

  У току је Манифестација “Одбрана Босне и Херцеговине – Игман 2022” за коју Терзо истиче да је јединствен догађај у БиХ који има неколико кључно важних аспеката.