Шапина: Знатни помаци у борби против корупције у ФБиХ

 • 23.03.2023.
 • Шапина: Знатни помаци у борби против корупције у ФБиХ

  Антикорупцијском тиму Владе Федерације БиХ данас је у Сарајеву уручена информатичко-комуникацијска опрема од Владе САД-а и Мисије ОСЦЕ-а у БиХ.

  Члан Антикорупцијског тима Владе ФБиХ Дамир Шапина казао је да се у посљедњем период у Федерацији догађају знатни помаци у борби против корупције и организираног криминала. У току је и успостављање посебних одјела у Врховном суду и Федералном тужилаштву.

  - У Буџету Федерације БиХ за 2023. годину осигурана су средства за изградњу палаче правде Федерације у којој ће, под једним кровом, бити смјештене све правосудне институције, Врховни суд, Федерално тужитељство и Судска полиција - истакао је Шапина.

  Такођер је нагласио да се, уз подршку предприступних фондова Европске уније у износу од 4,6 милиона еура, гради нови затвор на локалитету Блажуја.

  - Просторије које је користио КПЗ Сарајево у центру града, биће реконструисане и предате на употребу опћинском и кантоналном суду у Сарајеву, чиме се стварају претпоставке за кадровско јачање судова – казао је Шапина.

  Додао је да у сарадњи с Америчком одвјетничком комором раде на усаглашавању свих закона о кривичном поступку у Босни и Херцеговини, те да у сарадњи с Мисијом ОСЦЕ-а раде на унапређењу Кривичног закона Федерације БиХ и његовом усклађивању с Истанбулском и Ланзарот конвенцијом.

  Донирана опрема састоји се од лаптопа и десктоп компјутера, паметних телефона, принтера, скенера, те софтвера и унаприједиће капацитете и борбу против корупције у складу са највишим међународним стандардима.