Сагласност за пријем 25 радника у РМУ Бреза

 • 19.01.2023.
 • Сагласност за пријем 25 радника у РМУ Бреза

  Влада Федерације БиХ је усвојила информацију Федералног министарства енергије, рударства и индустрије о активностима за пријем радника у Рудник мрког угља Бреза д.о.о. Бреза, који послује у саставу Концерна ЈП Електропривреда БиХ д.д. Сарајево.

  С тим у вези, Влада је данас дала сагласност за пријем радника на одређено радно вријеме до шест мјесеци у овај рудник. Ријеч је о 25 радника у погонима Сретно и Каменице.

  Наиме, Федералном министарству енергије, рударства и индустрије упутила је крајем децембра Електопривреда БиХ акт којим тражи сагласност за запошљавање 25 радника на шест мјесеци.

  ЕПБиХ је у образложењу навела да је у РМУ Бреза на дан 31.12.2021. године било укупно 1.059 радника, док је укупан број половином децембра прошле године износио 934.

  Такођер је наведено да су у току активности на модернизацији и реализацији процеса преструктурирања у зависним друштвима - рудницима угља по свим сегментима, а с циљем повећања њихове продуктивности. Преструктурирање људских ресурса могуће је очекивати након што се окончају одређене активности из Споразума ЈП Електропривреда БиХ д.д. Сарајево, рудника угља у саставу Концерна и Самосталног синдиката радника рудника ФБиХ од 1.12.2021. године.

  Истакнуто је да су ови радници неопходни за извођење рударских радова (припреме и добијања угља), а све с циљем остваривања задатих производних резултата, те неометаног процеса производње.

  Број радника за које се тражи сагласност за пријем је систематизован и непопуњен у важећој систематизацији радних мјеста.