ПУФБиХ: На подручју Сарајевског и Тузланског кантона запечаћено 17 објеката

 • 06.10.2022.
 • Из Порезне управе Федерације БиХ саопћено је да су инспектори кантоналних порезних уреда Сарајево и Тузла јучер извршили 99 инспекцијских контрола којим су били обухваћени порезни обвезници који обављају дјелатност трговине, угоститељства, пекарства, грађевинарства и остале услужне дјелатности.

   

  Контроле су извршене на подручју опћина Стари Град, Центар, Ново Сарајево, Нови Град, Илиџа, Вогошћа, Хаџићи, Бановићи, Грачаница, Градачац, Лукавац, Сребреник, Тузла и Живинице с циљем провјере поштивања Закона о фискалним системима и запошљавања радника на црно.

   

  У овим контролама инспектори су открили 35 непријављених радника, 19 обвезника који нису евидентирали промет, шест обвезника који нису имали инсталиран фискални уређај, 11 објеката која су радили без одобрења за рад надлежног органа и једног обвезника који је посједовао робу без поријекла.

   

  Због утврђених неправилности донесено је 10 рјешења о забрани обављања пословне дјелатности, запечаћено 17 објеката и издато 69 прекршајних налога са укупно изреченим новчаним казнама у износу од 146.400 КМ.

   

  Из Порезне управе истичу да ће наставити активности инспекцијског надзора на контроли законитости пословања порезних обвезника и спречавању сиве економије и у наредном периоду и позивају порезне обвезнике код којих су утврђене неправилности да ускладе своје пословање и поштују законе како се не би излагали санкцијама и непотребним трошковима, саопћено је из ове управе.