PUFBiH: Na području Sarajevskog i Tuzlanskog kantona zapečaćeno 17 objekata

 • 06.10.2022.
 • Iz Porezne uprave Federacije BiH saopćeno je da su inspektori kantonalnih poreznih ureda Sarajevo i Tuzla jučer izvršili 99 inspekcijskih kontrola kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva, pekarstva, građevinarstva i ostale uslužne djelatnosti.

   

  Kontrole su izvršene na području općina Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža, Vogošća, Hadžići, Banovići, Gračanica, Gradačac, Lukavac, Srebrenik, Tuzla i Živinice s ciljem provjere poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno.

   

  U ovim kontrolama inspektori su otkrili 35 neprijavljenih radnika, 19 obveznika koji nisu evidentirali promet, šest obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj, 11 objekata koja su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa i jednog obveznika koji je posjedovao robu bez porijekla.

   

  Zbog utvrđenih nepravilnosti doneseno je 10 rješenja o zabrani obavljanja poslovne djelatnosti, zapečaćeno 17 objekata i izdato 69 prekršajnih naloga sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 146.400 KM.

   

  Iz Porezne uprave ističu da će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu i pozivaju porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima, saopćeno je iz ove uprave.